Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZIGETMONOSTOR, HELYI LAP

Pár szó és gondolat a történelemről.

Szigetmonostor falutörténetének újkorában, jelenében, a kilencvenes évek közepétől fontos és szeretett helyet szerzett magának a nyomtatott, megőrizhető sajtó, a helyi újság.
Lelkes magánkezdeményezés nívós periodikus kiadványa volt a magán-kezdeményezésű 2015, majd később, a konkurenciaként megjelenő, önkormányzat által fenntartott és támogatott kiadvány, az Újságoló.
Mindkét lapban jól fellelhetők, nívósan tálaltak voltak a falu életének aktualitásai.
A gazdasági helyzet kedvezőtlen változása tán, ami a palettát a ma is évente kétszer-háromszor, az esetenként ezer nyomtatott példányban megjelenő Újságolóra korlátozta. Beszűkült nem kívántan a nyomtatott falu-történetírást, az, ami az itt élőknek akár személyes érintettség okán is fontos – a holnap relikviája.
A falu-újság létjogosultságának támasza kettős. Az igény és a pénz. Igény akad, lesz holnap is. Pénzből kevés van. Talán ez az oka annak is, hogy emberre, egész emberre szabott
feladat ma, a megmaradt. Amolyan nemszeretem, pénzt nem kapok érte, csak dolgoztatnak-feladat főszerkesztőnek, s talán a hivatalnak is.
Pénzt elkölteni olyannyi más módon lehet!
Nézzünk kicsit önmagunkba, s nézzük meg a tényleges helyzetet.. Keressünk együtt, ti, mindannyian velem, a cikkíróval, gazdaságos, elfogadható, létező kiutat. Maradjon meg a káposzta úgy, hogy a kecskét sem verjük púposra – igaz, az sem rossz megoldás, hisz találok naponta több tízezer olvasót, aki új fajnak nézi majd a törpe, szarvas púpos tevét!

Páromnak, a szakmaközeli tudáságazatban végzettnek keresek hatórás, bejelentett munkát.
Nem könnyű feladat- ilyen világot élünk.Ír.
Olvasója csekély szám, egy év alatt húszezer-harmincezer.  Egója tiszta. Gondolkodó. Pénz, pompa, lottóötös el nem vakítja. Lát-megírja.
Miért? Mert érdeklik az élethelyzetek, mert van tudása, s embersége is, szóba önteni a tegnapi reggelt, a hír-értékű médiagiccsbe mázolt, akár helyi valóság hátterét. Képzetten, önképzetten, magyarul.

Kis számítás a gondolathoz.
Hat órás foglalkoztatott minimálbéren, elvisz havonta közel ötvenet.  Teherrel, foglalkoztatónak száz-közel.  Millió-körül, évente! Megéri? A falunak?
A megjelenésben érdekeltnek, híradónak, hírhozónak, testületnek, egyénnek igen. Összetartó közösségének, igen! A kései kor olvasóinak, a padlásról böngészőnek, igen!
Lapok, újságok zöme hirdetésből él.  Itt se más a helyzet. Fűzött füzetben, négyszínes, laza ezerben nyomva, az önkormányzat majd kitolja-nyomja magából a fennmaradáshoz szükségeset. Ha kinyomja.
Én azt mondom, veletek összefogva simán, önköltségessé teszem!
Elemeztem a helyi, kis mikroklíma helyzetet.  A megjelenés, adott, ingyen fogyasztott példányszámban.
Miért ne lehetne ittlakóknak’ szóló, színes élethelyzetet tömören megíró pártos-pártatlan
szócső, jó forintért olyan, hogy fél ország rá figyel? Az ész lenne kevés hozzá? A pénz adott, kit érdekel, ha haszna több mint a befektetett? A köteles befektetőt biztosan!

Mit javaslok?

Önálló, honomban ritka még újságszerkesztést, újságírást. Párom, pozícióban, persze! Oly kevés manapság a szent, kinek keze nem hajlik legalább áttételekben maga felé!
Mit is kínálok, mennyi nulla pénzért?
Megjelenést, nívós lapot, nem csupán testületi üléseket lejegyző, inkább személyes interjúkba bújtatott, vagy épp kifejtett holnapot. Reklám-hirdetést, bevételt értékén, értéke szerint, kezdetben terheket enyhítőn. Ingyenesség helyett szabott-minimál árat - légvárak megbélyegzések, szentenciák helyett.
ÁRAT, de  úgy, hogy polgár tudja, a pultnál miért virít csengő forinttal. Legyen fontos neki, mire adja ki kenyér helyett!
Az én falum lapjából, ha érdekelt vagyok (párom munkája fontos), kéthavonta kiosztok úgy száztíz százaléknyira becsült hirdetés-drosztot pangó, potenciális megélhetés lesőnek, hogy hasznát is látja a hirdetésnek. Mutassak példát? Akad!

Egy közösségnek szól az írás.
Feladat.
Tudna e jobbtollú többség azonosulni a kezdeményezésen,
hogy felfuttassunk,
országos hírre mérhetőnek ítélhetően,
valami bentről, meggyőződéseinkből, kínnal szülöttet?
Lesztek –e  társaim?
Adtok –e írást, megköszöntet, holnap megjelentetett, félve megkérdőjelezetett vagy elutasítottat, hogy együtt lépjünk tovább?
Nem kérek pénzt!
A támogatásotok kérem, hogy falusi kis lap, veletek együtt, váljon fogalommá.
Monostor. Szigetmonostor.
Kötődőn kezdeményezéshez, mint a Virtus.
Szép, magyar virtus.

-csataloo-
Balog Gábor
2010-09-03.

Minden szokástól eltérően kérem, ha akad egyetértő, jelezze nekem.
Köszönöm.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.