Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZÉCHENYI ISTVÁNNAK

SZÉCHENYI ISTVÁNNAK

Kedves Pista Barátom!,

gróf sárvár-felsővidéki Széchenyi István (Bécs1791szeptember 21.[1][2] – Döbling1860április 8.[3]politikus, valóságos belső titkos tanácsos, császári és királyi kamarás, írópolihisztorközgazdász, a Batthyány-kormány közlekedési minisztere, a „legnagyobb magyar” !

(Kossuth Lajos – egyik legnagyobb politikai ellenfele – méltatta így: polgári erényben nagy férfiak, minő például az, kit én, nem gyáva hízelgésből, hanem meggyőződésből, a’ magyarok legnagyobbikának szoktam nevezni.”)

Te, aki alapítója voltál a Magyar Kaszinó, a Tudósok Társasága megalapításának, megírtad a HiteL-Világ-Stádium trilógiádat, mániákus lovirajongásod mellett a gőzhajózás, a hajógyártás, a Vaskapu szabályozása és a korszerű bortermelés, a selyemhernyó-tenyésztés, a cukorgyártás, a gázvilágítás, az országos vasútfejlesztés egyik előmozdítója is voltál, ma névnapos vagy.

Lehetnél augusztusban is, nálam akkor is névnapos vagy, de én, itt most köszöntelek!

Te, aki Napóleon bukásában már a győri csatában is evezősként jeleskedtél, majd a császári hadsereg hol egyik, hol másik osztagában pénztárosként, futárként, vagy találkozó szervezőként részt vettél, s már jóval a fegyverletétel előtt is állomásoztál Világoson, Te, aki megsértődtél azon, hogy Metternich nem nevezett ki kapitányból őrnaggyá, valóban a legnagyobb magyar vagy ma is!

Neked, a zseninek, a kipénzeltnek, aki vagy tizedannyi országot bejárt a világban, mint én itt fenn, valóban kijár a nemzet tisztelete, megbecsülése. Nálam meg annál jobban is, ezerszer!

Ma hitelkonstrukció, fejlesztési víziók, könyvtár, utcák-terek ezrei, miegymás őrzik áldott neved! Ma veled takarózik aki nemzeti, aki nem Kossuth, kortársak leszarva, legföljebb Deák ér annyit, mint egy fémhúszas.

Drága Pisti!

Üzenem odaátra, a fenséges közelségébe, ahová rettentő tetted ellenére is biztosan bejutottál: Ne foglalkozz politikával, lovakkal, inával stb! Ott sem leszel vele nyerő!

Ma a foci, a stadionépítés, a nemzetlétszám csökkentés a divat, s hogy sikerüljön, a csórót bepalizzák családi hitelekkel, akár harminc milliót is felnyalhat húsz év hozomra a senki, míg egy focista megkeresi ugyanazt két semmire nem jó lábbal fél év alatt teljesítmény nélkül !

Támogatott a kivándorlás, tapasztalatszerzés is, de most csak odaútra! Ebben az akcióban főleg képzett orvos-ápoló szakembereink vesznek részt, meg a pékek, hentesek, ácsok, lakatosok, szóval mindenki, aki ért is valamihez. Itthon a nyuggerek (tudod, ez afféle életművet elismerni kívánó volt, ma kiürült pénztelent jelentő kategória), meg a hajlékonyak, és azok nem állami, kistafírozott és ki nem stafírozott pátyolói, szentjei (IG) maradnak, meg az álmodozók, DK-sok, Jobbikosok, túlélésre bazírozó egykoriak, és kis senki többiek. Rágják a kormányzatilag rájuk szervezett szart, mint rágógumit, és kín-keservesen keresik a kiutat egy szebb világba. Kihalóik elérnek oda, nekik hosszabb az út!

Pistikém!

Nagy nagy szeretettel kívánok boldog névnapot! Rokonod sírját Somogytarnócán - térképen ne keresd, ma nem önálló település - ma koszorúztam, stikában, (három óra oda, benzin, matrica, kutya a kocsiban, meg három fél vissza) hogy a nejem családja meg ne tudja, arra is jártam, ilyenkor!

Tudod, ha akarod odaföntről, hogy csak egy harapós, kezelhetetlen, lovin utolsó, igában hegyes, fogatban megfakult színű kese, a -csataloo- vagyok, örök tisztelőd!

 

Balog Gábor

-csataloo-

2019.12.26.