Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZÁZÖTVEN POLTNÉK

SZÁZÖTVEN POLTNÉK

Nyomatják ezerrel klf. posztokon, mit, mennyit keres havonta-évente egy poltné. Nálam kisbetűs, afféle általánosítás, kurzus-jellemző háttérdatat, velem-kategória nem ember, csak töltelék, amit hangyafasznyit sem befolyásol a vélelem, hogy van, létezik és a posztokban jelzett mértékben keres Kódisországban havonta kisvagonokat egy nagybetűs poltné.

 

A poltnék kisemberek. Szerencse, szerelem, közös iskola, esetleg munkahelyi találkozás, de lehet, tanár-diák viszony, a hitközségben a szülők által bérelt, egymással szomszédos pad, vagy a akár a katolikuséknál lezavart gyertyaszentelő utáni áhitatban leltek poltukra, s onnan van irigység-támadott életük.

A poltnék kurva rendesek! Átlagban tizenhét, számszerint, mint csataloo darvai – gyülekezetben, karitatív egyesületben, államilag támogatott non-profit szervezetben honanyák, ha szültek, ha nem. Az ötöt szültek, persze előnyben, és a hetet szültek, az Jeszenyin szukája, de ami alább van, az mind ideillik. A poltnék, csöndben költik a keresett nagy pénzt. Ágytálat vesznek a maguk alá szaróknak, reklámhelyet óriásplakáton a bevándorlóknak. Ugye, láttad már te is? Azt hirdetik, hogy egyformán vagyunk emberek. Poltnék, nem poltnék, mind-mind egy kalapban! Csak az újságírók gazembersége, hogy olykor-olykor kipécéznek egyet, vagy mást a poltnék közül, s onnan beindul a gyűlöletkampány ellenük. Támadják a kártékonyok hasznos arankát!

A poltnék otthoni életéről polgár mit se tud! Csak böfög megvezetve, a pénzt irigyli, és eszébe nem jut, hogy poltaranka, poltszulák, poltfagyöngy, mivel fizet a látszólagos csillogásért! Kinek jutna eszébe, hogy a mi szerencselányaink konyapöcs férjek vonalkódos alsógatyáival inkább vannak köszönő viszonyban, mint a férjjel, magával? Kinek jutna eszébe, hogy a poltnék dolga a padlósúrolás, ha elcseszi a náluk húsz évvel fiatalabb, bögyös, és szerződésileg használható takarítónő?

A poltnék sorsa a megöregedtél már, repülj babám! Tudja mind. Az eszesebbje gyűjt öregkorára, a kevésbé eszes nem.

Mert él a nagy igazság, - s ezt a legprosztóbb poltnék is tudják - a magukat zseniálisnak tartó poltok világában: A liba szárnyas! Ha rászorítod – repül! S ha nem akar, csak jól meg kell hátulról, a Vér és Becsület bakanccsal billenteni! Rakéta lesz belőle legott!

 

Nyájas olvasó, és mind a nyályas olvasók is! Ha idáig nem volt nagy gubanc poltnék sanyaró sorsának értelmezésében, kérlek titeket, ne foglalkozzatok velük!

Nem többek ők, mint Ferenc Jóska után az éppen most, nálunk aktuális képén a tartalmas légyszar. Egyőjük nincs, ki szóra érdemes!

 

Balog Gábor

-csataloo-

2o15.o8.13.