Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SCHNITT PÁL A TÉMA

SCHNITT PÁL A TÉMA

 

 

 

A buta fecseg, az okos beszél, a bölcs hallgat…..

 

Bölcs államfő jutott nekünk a FITYISZ  és a levitézlett, térdre-imához később koalícióba emeltek jóvoltából. Igazi bölcs, vérmagyar, hiába schmitt. Ez az apróság, mármint a családnév csupán kicsinke botlás. Amolyan igazi, huszonharmadik a sorban kisember, kis devianciával nem Kovács, inkább Kováts, csak elfelejtett magyarosítani.

 

A kisember a Kishazában mindenre képes!

 

Ez, a mienk!

A nyakunkba ültetett is volt olimpiai bajnok, igaz, többnyire mellékszereplőként, a kor nagyjai között, de legalább volt! Csapatban. S nálunk ugye, szállóige -  a mosodás Minarik mondta -, kell egy csapat!

 

Az olimpiai bajnokok között akadtak törvénnyel későbbiekben összeütközők. Nálunk, itthon is, de világszerte dettó. Volt, akit fasiszta szerepvállalás miatt ítéltek börtönre, és volt börtönőr, akit rossz irányba fordult forradalom forradalmi tanácsa végeztetett ki. Volt hadkötelezettséget megtagadó, volt, ki füvet termelt nagyban, volt ki lakásokkal panamázott ügyvédként, hogy ne menjek messzire.

 

Ezekhez képest a mi schmittünk csak lopott. Tényszerűen bebizonyítottan és törvény szerint be nem bizonyítottan, mert a lopás hamar elévülő cselekmény.

A lopásra fény derült. Hogy szólást használjak itt is, ami késik nem múlik, bejött.

A mi schmittünk, hallgat, mint szar a fűben.  Egóhoz illő szólásnak tűnik.

Hallgat, mint a csuka. A ragadozó, a minden pozícióra rástartoló szállodás. A jelentés-kötelezettség idejéből, kicsiny stigmával személyi lapján, ami, persze, csak ballib, vörös, meg rauzsaszín métely, koholmány – felejthető. D-233-4-5-6-19. A számsorba beillenek. Csak beillenek. Ezt igazoló tényről nekem nincs tudomásom.

 

Amiről hallgatunk az nincs is, mondja egy másik szólás.

Az nem létezik, hogy egy ország parlamenti (eleve adott) kétharmados többsége által megválasztott államfő csaló!  Az nem létezik, hogy változó kurzusok közt, hol erre, hol arra hivatkozva kirinyálta magának a PATKÁNY, a kínai horoszkóp szerinti kurvára okos állat, a tisztet, a posztot annyi árgus szem között!

 

Ő megmérettetett házon belül, s mint alelnöküket, MAGUKHOZ HASONLÓT, kezelhetőt, pozícióba emelték. Húsz alatti számban döntésképesek. Fityisz –mag. Nemzetünk terhe. A beválasztók jól tudták róla, kezelhető. Zsarolható, ha tetszik. Osztottak szerepet neki. Ő lett a BÁB, a helyesírást nem ismerő aláíró báb, akit ha Isten adná, a jó öreg Kemény Henrik, - ha élne – minden csinnadrattás vásári bazárban kötelezőn megkínálna a korcsmárosné báli legyezőjével, kobakon.

 

A hallgatás beleegyezés, mondja a magyar.

Nem ismerek embert széles ismeretségi körömben, aki, ok és hitelesség nélkül támadottan ne támadna azonnal vissza, pofonnal, joggal, bármivel, amivel lehet. A példaképp említett patkány sem hallgat sarokba szorítva. Visít! Vagy megússza, vagy nem, de visít!  

 

Hallgatni arany….

 

A schmittünk hallgat. Hallgat arról, hogy lopott, pedig maga az ügy piti. Csupán egy kétbetűs flepni a név előtt, ami nem ér fel becsületrenddel, Kossuth-díjjal, Mária- Ferencjóska, változó jóskapista adta nagykereszttel. A lopás beismerése zsenánt.

Buta politikus a szóláshoz alkalmazkodik. Elfelejti, hogy ilyesmibe a legnagyobb hatalommal rendelkező, a valóban értékes politikus, Nixon is belebukott egy LÉTEZŐ  demokráciában.

 

Írtam, megírtam.

Rám a hatalom árnyékában, kiszolgáltatottként más szólás vonatkozik:

 

Hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

 

Egy schmittel egy platformon? Na ne má’!

 

Balog Gábor

-csataloo-

2012.01.17.