Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RÚGD TÖKÖN MÁRTONT- AVAGY.....

1.jpg

RÚGD TÖKÖN MÁRTONT - AVAGY - BEFURAKODÓK....


Nem mondanám, hogy csalódtam a szombatiban, mert nem lenne igaz. A magam alsó DK-s szimpatizánsi szintjein már kitárgyaltam, többen a leglegesebbek közül is egyetértettek velem.

Matyi, aki kollégám volt, - én mezei üzletkötő, ő a jogi osztályon csoportvezető, - sosem volt szónoknak való. A respekt szó is hibás, mert nem magyar, nem hat, inkább taszít. Értettem, mint afféle vájtfülű értelmiségi (erős paraszti, sőt virtichli munkás gyökerekkel), hogy mit mond, mit akar mondani, de az egész, úgy ahogy volt, inkább altató volt, mint ugrós.

Szabolcs hozta magát. Amolyan majdnem meggyőző, de mindenképpen hiteles volt, mint minden jelenésén, amire emlékszem akár személyes jelenlét, akár közvetítések okán. Megjelenése a színpadon erősíthette az összetartozunk érzést. Ugye, mi összetartozunk? Baloldalinak,nekem, furcsán fájó, bár az önálló útkeresés legelején lévőtől érthető, hogy nem volt  jelen, nem képviseltette legalább Pusztai szinten magát a MoMa.

A vendég szónok aprócska nő, peches volt. Nyilvánvalóan kampánybeszédet mondott, s ezzel eltért az általános vonulatról, mert beszédét Budapestre hegyezte ki. Nem hiszem, hogy volt egyeztetés a beszédről, hogy alkudnia kellett, mit mondhat, mit nem. Az olvasott szöveg, a tartalom zsebre, túlélésre, gondolkodásra ösztönző -bár sokszor hallott – paneljai sem élhették túl a provokáció okozta félrefigyelést, a nem értéken meghallgatást.

Mellesleg, a küldést hibásnak tartom. A nőt is, mert csalt, lopott, erre bírói ítélete van, bármilyen kismértékű is a stikli. A Kádár -féle MSZMP-ben, a Kádár érában jogszerűen elítélt köztörvényes nem kaphatott pártpozíciót. Az MSZP érában sem, Mesterházyig.

Változott a világ.

Ott annyian lebuktak, hogy a bérletcsalóból is lehet potentát-jelölt. Nálam, itt a gép előtt, a kvázi bezárt nyugdíjasvilágban meg csupa avítt gondolat, ne lopj, ne ölj, meg miegymás. Próbálnám megfogalmazni azt, ahogy az aprócska, jó megjelenésű szónokot láttam, s Lendvai Ildikó jut eszembe a rossz fogaival. Lendvai, ahogy fejből, kapásból briliánsan érvel, mozgósít, állásfoglalásra késztet, Lendvai, akinek elkötelezettségéhez, tisztességéhez kétely sem fér...... bár az "essei" esélyt herélően, külcsínre fogékonyaknak kínosan pöszék.

A politikában minden lehet, megengedhető.

Ahol tömeg gyűlik egybe, ott szándékos beszivárgás sem kizárható. Pláne, ha a szerveződés nem olyan, mint a Fradi-meccs, hogy a bejutáshoz is tenyérlenyomat, fotó, stb. kötelező.

A kis nő mondandójának élét elvette-vitte a rúgd tökön Mártont, antidemokratikusnak tűnő, de valójában demokratikus, helyes helyzetfelismerésen alapuló, Márton-szemszögból tán kintről, kitaláltan várt, támogatott, de mindenképpen szervezett, és kiérdemelten megkapott reakció!


Feri alakítása is nyárias volt ezek után. Kevesebb tűz, több panel.

Sosem kottából beszél, ezért, bár tudom, ismétlés a tudás anyja, meg azt is, hogy egy újszülöttnek minden … új....számszerint négy, no nem elcsépelt, de visszaköszönő kép, felhívás zavart. Blokkolásnak éreztem, hirtelen jött mentális blokknak a provokáció után. Mentőakció.

Szeretném rögzíteni a Pásztor gumicsont kapcsán, hogy tudom, megjelenés-oldalon mekkora kockázat, teher a tiszta idealizmustól a jottányi eltérés kényszere.

Tudom azt is, kevés kivétellel mennyire senkik, a tiszta idealizmus dogmáit ész, megbocsátás, befogadás nélkül gyakorlók, a kirekesztők, a mi (?) oldalunkon, S KAJÁN ÖRÖMMEL A MÁSIKON.

Szeretném jelezni, hogy a minapi provokáció csak kisöccse annak amire kötelező számtani!

Holnaptól tömbben lesznek befurakodóink, innen, meg onnan is. A szűrés, a kizárás kameraközélből, szinte lehetetlen. Megoldás, persze van. Az elkötelezettség, hogy a rendzavarót lefogd, épségben kivezesd onnan, ahová nem való. Nem csupán biztonságiakon, de a szimpatizánsok felkészítésén is múlik!!!!!

Végezetül?

Hiszek a "pásztorokban", mert ha jól emlékszem, elsőként mentek imádni egy kétezer évvel ezelőtti korszakváltoztatót.

Hiszek a pásztorokban, mert ÉRZEM, hogy rossz szándék nincs bennük. Hiszek a pásztorokban, mert mi, a tőlük, közegüktől távol élők lehetünk szépek, meg jók is, de a helyi helyzet kezelésére, kiutak megtalálására alkalmasabb csak az lehet, akit helyi három, fajsúlyos közösség jelöl minden felsőbb utasítást mellőzve, megelőzve.


Csók mindenkinek az istállóból


Balog Gábor

-csataloo-

2o14.o4.15.