Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PAP, ÉS POLITIZÁL????

2012.04.22.-063.jpg

PAP, ÉS POLITIZÁL?


Szerintem, hozhat bármi hatalom, bármilyen törvényt, hogy pap ne politizáljon, az nem lehet jó törvény. A pap is csak ember. (Ezt megmondta a családi történetek szerint a házvezetőnőjét, az apácát kényszerből elküldő paplaklakó, mikor a helyi egyházközösség szóvá tette botrányt botrányra halmozó életvitelét. PS.: Adatok nálam.)


A pap sajátos világlátással él, vallásonként más-más beállítottsággal, hittel, mint az átlagember. Hadd politizáljon! Kérdés csak az, miféle vallás miféle papja az, aki meggyőződésből, hittel, vagy perselypénzért a genny mellett politizál?


A kérdés nem vallási kérdés. Magyarországon a vallás szabad. Az egyház nem. Az egyház vagy gazsulál a világi hatalomnak, papjaival, vagy bukik. Amit a ma magyarja keresztény demokráciának ismer, hisz, vagy hirdet, az sem nem keresztény, sem nem demokrácia. Csak haszonlesés. Bármely vallás hívőinek elvitathatatlan joga, hogy egyházat alapítson, mint Jézus, aki Péterre bízta, római felhatalmazás nélkül a feladatot. Ez ma is jog Magyarországon. Korlátozott, egyházat egyháztól esélyegyenlőségükben megkülönböztető, kizáró, felemelő, dotáló, vagy éppen tiltó, elismerését odázó, de JOG. A hatalom mocskos játéka emberek hitével, közösségükkel. A számtalan egyházba bekéredzkedett Vezér hitetlensége - ami nem bűn, csak mentalitás - ökumenikus ateizmus, ami szintén nem lehetne bűn, ha gerinces ember állna a kajla hitvallás mögött.

A Vezér nem az.


Balog Gábor

-csataloo-

2o14.1o.o7.