Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OLTALOM

 

 

img_7479.jpg

 

OLTALOM

("Áldó hatalmak oltalmába rejtve, csak várjuk békén, mindazt, ami jő. Őrizzük hitünk híven, reggel este, bármit hoz holnap, nem tudott jövő...")


Mit mond az írás?

Szeresd felebarátodat, mint tennen magadat.

Pár hónapja csak, hogy Erdő Péter bíboros-érsek celebrált misét, feltámadásra.

Körötte történelmi falak, az esztergomi Bazilika fennkölt falai, hatalmas terekkel, freskókkal, aranyfüsttel. Díszletnek a több tucat kis- és nem kispap, a ministránsok is ünnepi díszben, s háttérnek a város polgárai a hátsó sorokban, mert elül a celeb, a politikus virít.

Elgondolkodtam, szereti-e a katolikus egyház – csak példaképp kiválasztva a tájainkon történelmileg nagyegyháznak minősülők közül – embertársait, s szereti-e úgy, mint önnön magát?

A világ demokratikusabbnak hitt tájain Napóleon óta a hitélet magánügy. Szent és sérthetetlen mindaddig, amíg embertársai kirekesztésére, polgári életükben ellehetetlenítésére, létük megsemmisítésére nem szólít fel, befolyásol, ösztönöz.

A világ demokratikusabbnak hitt tájain is változott annyit a világ Napóleon óta, hogy tudja a mindenkori állam, a hitélet, a hívők pénzéből csak ritka, kivételes esetben fenntartható. Kell az állami pénz, a támogatás a hívők felkent papjainak, mert ha csak a hívők donációiból próbálna megélni Isten szolgája, bizony felkopna az álla!

Az állam, persze olyan, mint egy sokszor bóvlit kilóra eladni kívánó, a lélek/pszichológiát reklám oldalról megközelítő gyártó-termelő. Önmaga, szervezete, a vele mutyiban együttélők számára akar biztos megélhetést, szavazóbázist, hogy éppen adott formációja hatalmon maradhasson. Számol és kiszámol, súlyoz és mérlegel, melyik, milyen hitcsoport/hitcsoportok, amik a legnagyobb lélekszámban javára befolyásolandók, befolyásolhatók, és legyint a kisközösségekre.

Az állami hozzáállás haszonélvezői a nagyegyházak. Az állam tartja fenn állami pénzből templomaikat, fizeti papjaik, kirívóan szemtelen adómentességet biztosít nekik, eltűri, nem követeli meg számlavezetési rendjük tiszta- és átláthatóságát, és szervezi vele közös kirakatait, közös fellépéseik.

Ezernyi kérdés tolul, motoszkál bennem, a születésekor katolikus keresztény hitbe keresztelt zsidóban.

Szereti-e a hit vélt, vagy a glóbusz népességére vonatkozóan csak kisebbségben lévő önfenkeltje, pl. a katolikus egyház, vagy horribile dictu, az iszlám az embereket? Szereti-e a tőle más hitű rokon, vagy, nem rokon kicsiket-nagyokat?

Szereti-e a törpéket, akik belőle szerveződtek önálló, létező valósággá? Tud-e különbséget tenni egyház és egyház között, melyik a biznisz, melyik a tisztaság?

Hogyan megy Erdő Péter jótékonykodni? Mercedessel a cigányfaluba, netán? Naná, hogy úgy!Hogyan megy Balog páter szavazni? Megalkuszik és igét hirdet. Állami igét! De legalábbis szemet huny az igehirdető beosztottak ténykedései fölött, ha azok ténykedése az alkuval van pariban.

Hogyan alszik Németh Sándor, aki gründölt magának egy fél-amerikaimintás gyülekezetet a kvázi szabadság kezdetén, s aztán, ezernyi támadás után eladta magát egy egyházi státusért?

Hogyan alszik istenhitében látszólag jól felvértezett testvérünk, Hegedűslóri, nejestül, ha hirdeti annak tisztességét, hatalmát, aki kiküldött papírbakancsban egy operett-hadsereget a Hazát védni a Donhoz, és ott is hagyatta/hagyta őket? Hogyan alszanak a hitükben bigottak, a zsebrejátszók, a hívő-butítók?

Megmondom: Jóllakottan. Igaz, közük semmi, se hithez, se hitek mögötti belső késztetéshez. Nekik nem fáj a mások elesettsége, a nyomor, a szegénység, a felemelkedés lehetőségeinek megszűnése. A zseb, a megtömött zseb a fontos.

Az utcán hajléktalan poroszkál. Koszos, szagos. Mindegy, hat-nyolc általánosa van, vagy egyetemet végzett: törött sors. Kukázna, de tilos. Aludna közpadon – tilos! Munkát is vállalna, de sok a rossz tapasztalata: Idejét ledolgozza, s ki nem fizetik újgazdagok. Menne, keresne menedéket, de nincs. A meglévőt mantrához köti a málta-maláta-látszat. Nagyböjte billeg ájtatos szerepben kamera előtt. Igéket hirdet a szeretetről a pofozó tökös. Anyaotthonból tanácsol el MDF kövület, az ügynök. Nem marad más, mint a nyócker.

A hajlék, ahová nem fut be, csak a kötelezően, a ma még törvény alapján folyósított állami pénz, kvóta, a törvény által csak a simliseknek jogos kiegészítések nélkül, a hajlék, ahol sok a poloska, hiába irtják. Aaz Erzsébet, angol–brit királynő által is meglátogatott, nagyratartott karitatív központ.

Az Oltalom, a Fűtött utca, a gyermekintémények, iskolák, a menekült szálló, a kórház, törődés szociális gondjaikkal, meg a napi meleg étel, a tea- zsíroskenyér a délutánban, ágy éjszakára a nagy szükség tartamára, vagy mindhalálig. Iványi Gábor, lelkész, a hatalom által utált, kivéreztetésre szánt intézményei.

Ilyen kevés – a pár Donáthtot leszámítva– a maradék, valóban pap, ebben az országban????

Mottó:

Erdő Péter éves kormányzati apanázsából, költségvetéséből, ma, úgy harminczezer hajléktalan lakhatása és újrakezdési esélyei lennének megoldhatók. És igény is lenne rá.....


Balog Gábor

-csataloo-

2o14.o9.13.