Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NYUGODJ BÉKÉBEN MSZP

068--2-.jpg

NYUGODJ BÉKÉBEN MSZP

 

Egy hírre írtam, tán túlzottan sommás véleményt. A hír csak annyi, hogy a tapolcai MSZP elnök beült felkérésre a jobbikos polgármester mellé polgármester helyettesnek. A hegyek nem, de a vizek megmozdultak, morog a mély, veti hullámait. A vélemények – hiába gyors kizárás – mint kövek puffannak a változatlanság vörösinges szobrán, a Párton.

Pár perc, s az egyik előretolt alvezér hordott le – bevallom kulturáltan – hogy, ha jobban tudom, csináljak pártot!

Csináljak pártot, Zoli? No ne viccelj!

Hatvanöt múltam. A kellő felkészültség ideológiában, pszichológiában, emberek közötti közlekedésben szerzett-adott, de időm arra, hogy ilyen téren bármi elfogadhatót alkossak lejárt. Arról nem is beszélve, hogy a választóknak, a velem korúaknak is, fiatalokat mozgósítani képes párt a sokszor át sem gondolt, ki sem mondott vágyálma. Olyan, ami megkérdőjelezhetetlen, humánus és talán balos eszmék mellett erőt is mutat befelé-kifelé egyaránt.

Az MSZP rég nem ilyen. Kevés önmegtisztulási lehetőségét már rég eljátszotta. Hitelét vesztette, csak naponta növekvő adóssága maradt. Már a pártszakadás előtt meghalt. Akkor, amikor istennyugosztalja Péter háttér-, nem nyilvános frakcióban figyelte és figyeltette árgus szemekkel, mikor, miben hibázik tán az épp aktuális elnök. Mikor bizton, és támogatással hihette, egyszer, oly sok év után eljön majd az ő ideje.

Az MSZP az őszödi beszéd lényegének, a változtatás igényének, szükségességének elhallgatásával, el mismásolásával is meghalt. Csak a tagság többsége értette meg, a vezetés több mint fele nem. A posvány barátai egy hajszálnyival visszafogták a gyeplőt, sőt bólogattak is, de történni nem történt semmi, csak kivárás, az ellehetetlenítés, az összeférhetetlenség bélyegének klisé-legyártása, hogy használható legyen kellő időben. A korruptak, a megélhetésiek és a szervezkedők érintetlen agytrösztben, csendes és belső ellenállással készítették elő a halált.

Az MSZP a belső pártszakadással is meghalt. Meghalt azzal, hogy nem segítette, de kifejezetten lehetőséget adott a hatalomnak, hogy meggátolja a kiváltak frakcióalapítását. Újra meghalt, amikor (még domináns szavazóbázissal) eljátszotta a ki a miniszterelnök-jelölt című opust-huzavonát valós összefogás és terepmunka helyett, s akkor is, amikor a törvényszerű bukás után a félig felépített ember-image-t hagyta lazán elmotorozni, kifarolt mögüle. Mert azt, valld be Zoli, a Párt terepmunkát csak ímmel-ámmal végzett és a tehetségteleneknek a tehetséges után jól jött az elmotorozás.

Hol vannak a fiatal, jó arcok, Zoli? Szegeden talán? Elbújva a kockázat és felelősségvállalás elől a provinciális sikertörténet látszatát, hamis mítoszát építgetve? Brüsszelben? Párban szanyival? Nem maradt más csak a kioktató kis álszent kiskun halmi, a bérletével, ami ugye nem bűn, csak stigma?

Mondd Zoli! A skinhead fiatalok, vagy az otthonmaradók közül Tóbiást leszámítva hányan álltak be újabban MSZP-snek, s hányan szavaznak ma a jobbikra? Mennyi ember riasztottak el a belső viták, a kifelé épp, hogy nem nyíltan kommunikált tehetségtelenségetek halmaza? Tudtatok akár egyetlen mozgósító szlogent adni ahhoz, hogy változzon a világ? Nem a ti tagotok ma is a tiszteletbeli gój motoros?

Van legalább egy elfogadható szinten dolgozó PR-os csapatotok, aki sikert is fel tud mutatni? A politikához ti, mostaniak, Zoli nem értetek! Talán sosem értettetek! És látod, ebben sincs változás. Fújnátok a régi nótát, de nincs hallgatóság – szétszéledt, hazamegy.

Hol vannak az elmaradhatatlan, kötelező rendszerességű kitelepüléseitek akár Pesten, akár vidéken? Az, hogy ez mit hoz a konyhára már a nemzet pojácája is tudta! A tagság eljut, de ti nem jutottatok el a felismerésig? Kit ismer közületek a ma falusi Mari nénije, Jóska bácsija? Ki venne tőletek,- hogy frázissal éljek – jó szívvel használt autót, pláne, ha a közismert ordas ma újjal hitegeti?

Azt hiszem, nem akarod észrevenni Zoli, az orbán takarodj jelszó sem a tiétek. Kitalálta helyettetek az utca! És eljátsszátok ezt az esélyt is. Most épp egy egyemberes, „vállalom a kizárást”, tapolcai, „átülök koncért” demonstrációval. Félek, beültök majd a fidess táborba, Zoli!

Ami a lehetséges holt-jövőt illeti, ezzel a hozzáállással képviselő maradhatsz a következő ciklusban is. A halottnak is nő a haja-körme egy ideig. Lesz annyi nosztalgia-szavazó, vagy langy szövetségkötéskor tévedésből közös jelöltre voksoló, aki majd eltart téged és huszon-párttársadat újabb négy évre.

Kérlek, ne érts félre! Amit leírtam, nehéz tusa, ön- és baloldal-szembenézés kíméletlen szavai. Csupán azért, mert letettetek már arról, hogy változtassatok. A velem-korú nyuggerek bandáján osztozkodnátok, korosak!

Míg orbán a halálbüntetést kérné-kívánná vissza, pedig Damoklesz kardja lenne feje fölött, addig ti eltaktikázzátok az élhető jövőt.

 

Balog Gábor

-csataloo-

2o15.o5.o8.