Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MILLÁS TÜNTETÉS

MILLÁS TÜNTETÉS

 

A nyirkos hideg ellenére is öt-hatezer ember gyűlt össze a Fehér ház előtt, a Millások szervezte, más szervezetek által is támogatott tüntetésén.

 

A legnagyobb összefüggő blokkot a tömegben a Szolidaritás vonulói adták. Transzparenseken mindenütt visszaköszönt az, amit ma a közbeszéd egyre hangosabban kimond: Orbánnak háborúsdistul, Matolcsystul mennie kell!

A szónokok ennél visszafogottabban, de az elégedetlenséget nem kendőzve, korrektül adtak képet a mai magyar narancsvilágról, a hatalom gátlástalan nyomulásáról, a kormányzati butaságról.

A mikrofon elé állókat Szeles András konferálta föl. Az egykori MDF történetből ismert/ismerhető Kerék-Bárczy Szabolcs tisztán, folyamatában láthatón adta vissza vesszőfutásunk stációit, a falkavezéri dominanciára-törekvés törvénytervezetekbe írt, nem is bújtatott valóságát.

A kis Szeles, második színpadra lépésekor bukott, valami madzagba akadt a lába. A tömeg várt a nevetéssel, a szereplő nem volt elég chaplini. Nem Orbánnak hívják, kis bajusszal.

A közoktatási törvény abszurditásairól érvekkel beszélt a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) szónoka Nádori Lídia és Dr. Trencsényi László. A hajléktalan kérdésről keményen szólt Kopjás Attila Steve, és meghatóan, szépen, mindannyiunkhoz szólón a bájos, jóhangú, becsületes hittel érvelő Jónás Mariann a cigánykérdés és az oktatás összefüggéseiről. Színfolt, de humorral és rációval ötvözött, kellő színfolt volt Hajós András okos felszólalása, aki nyilvánosságot, civil rálátást-részvételt követelt a mi jövőnket nemsoká hitelkuncsorgóként tárgyaló kormánydelegáció eljövendő ténykedéseire.

A Fehérházat mosolyogva őrizték a kirendelt kedvezmény-fosztottak. Az ablakokban nem égtek fények.

A rendezvény vége előtt úgy tizenöt perccel az egyik harmadik emeleti (?) ablakból transzparens gurult a falra: GYURI MÁR CSOMAGOL – utalva Matolcsyra. Az ablakban három LMP-s országgyűlési képviselő, ha jól láttam, Vágó Gábor, Scheiring Gábor , s talán Jávor Benedek. Tetszett.

Hiányzott a hasonló ébredés az MSZP ablakokból.

A hallgatóság között  a Szolidaritás vezetőinek ma már ismert arcain túl, a Demokratikus Koalíció alelnökének, Bauer Tamásnak arcát is örömmel láttam.

 

Hosszú az út az orbánizmust valami emberközelire lecserélni.

A mai akcióval sokan indultak el ezen az úton.

Jó irányba!

 

Balog Gábor

-csataloo-

2011.12.03.