Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MIELŐTT KISIKLANÁL

MIELŐTT KISIKLANÁL

 

Mondd, miért gyűlölsz mindent, ami természetesen egyszerű és elfogadott?

Miért elfogadhatatlan neked a nagy számok törvényével bizonyítható összes igazság, a mások tapasztalata?

Szakadék szélén, szélbe feszített arccal, ugrás előtt miért benned a hit, a vakhit, a dac, a butaság, hogy elhiszed, hogy a zuhanás csupán szárnyalás és szabadság lesz, s nem a csattanó, a csontokat ezer darabra törő, egy szépen és ésszel is élhető élet végét jelentő bukás?

Mitől érzed magad többnek, elhivatottabbnak, rátermettebbnek, mint a többi, hogy elhiszed, Szüszifosz szikláját te majd felviszed végleg a csúcsra? Miért teszed – mondjuk ki, sok tehetséggel áldottan, robotra lélekben mindig készen – ki magad annak, hogy illúziók kifosztottja, vesztes legyél nyertes helyett?

 

Mennyi robotot, tanulást, felkészülést, lemondást, fektettél sportesemények eredményének megjósolásába évekig? Mennyit a látszatra tudással, felkészültséggel, tanulással, önmagad elbolondításával rajtad uralkodó kártyajátékba?

Miért nem veszed észre – egyszerű számítás -, hogy minden és mindenki kísérlete, hogy Fortunát ágyba vigye, házastárssá, állandó szeretővé tegye, mindig csőd, bukás, mert Jupiter legelső leánya, az istennő senkinek nem adja magát? Hogy nem a kegyeiért hosszú sorokban állókat, de mítosza, legendája fenntartóit, a játékszervezőket segíti?

 

Miért választasz magadnak serdülőkorodtól mindig a legrosszabb, a kommersz csalók közül példaképeket, szellemi mentorokat?

 

Miért csettintesz elismerően, ha a „svájcinéger” csinált karriertörténetét élőben, harmincezer forintért hallhatod,s zárod ki elmédből, hogy az egész „svájcinéger” egy álomgyár hamis terméke, minden hírneve mellett bukása is törvényszerű?

 

Miért választasz a magyar, ócska csalók széles felhozatalából szabóottókat, (tudom, nem Ottó!) személyiség és képesség fejlesztő hamis gurukat, ha adott a téged szerető szűk és tágabb környezet, ami ezeket a kóklereket elutasítja?

Miért, hogy nulla celeb, TV-megcsinált ál-tudós, akinek devianciáiból akarsz magadnak építeni talapzatot, ahonnan lépni is tudsz tovább? Nem látod, hogy kész talapzatról is csak a semmibe lehet lépni, rossz úton?

 

Segítenék, de nem hagyod.

 

Amit én mondok, majd hetven év tapasztalatával, az rossz, én ellenséges vagyok, talán a Sátán, maga. Önmagad, s jóbarátaid, akikről csak hiszed, hogy valóban azok, ott vered/vernek át, ahol akarnak, visszaélve minden tisztességesben megőrzött hitedben. S te elfogadod. Észre sem veszed!

Neked nem példa anyád, nagyanyád -Isten nyugosztalja őket- munkás, földet kapáló, vagy három idegen nyelven is beszélő törekvő élete! Neked nem példa a testvéred, a másik deviáns emberré, mintaemberré váló hosszú, nem eseménytelen sikertörténete, a hasznos munka dicsérete!

Neked nem példa az egyetlen számodra megmaradt vér szerinti közvetlen, apád sokszor kajla,ám egészében tisztességet, tudást, változni képességet megőrző-alkalmazó perc-élete sem. Vén fajankó, mondanád, ha ismernéd a szót.

 

Az, hogy féltelek, kevés.

Az, hogy befolyásolni akarlak, tény.

Az, hogy érted teszem, nem magamért – vitathatatlan.

 

Idén nem tartok Gábor-napot. A páromat leszámítva, a két legfontosabb közül az első, aki Gáborként Jóskának ismer áldott édesanyja után, ma messze, s lélekben is távolodóan, egy szebb, magának megcsinált világban él, értékeli át komoly fejében létezésemet, s a másikkal nem akarok hazugan, gondokat felejtve ünnepelni.

 

Nincs is mit.

Az ember ne ünnepelje meg mohácsait.

 

Balog Gábor

-csataloo-

2019.13.23.

 

P.S.: Hazakönyörögted magad, s itthon vagy. Figyelj az együttélés apró, érzékeny szabályaira. Nem írott, nem kötelező szabályok, de embert, társaslényt minősítők vérkötelék nélkül is. Éjszaka, ha elfáradsz, s lefekszel pihenni, kérlek, kapcsold ki a lámpád, nem azért hogy ne fogyassza az áramot, csak azért, hogy hozzánk átszűrődó fénye ne zavarja érted-miattad is sokszor éber, nyugtalan álmunkat. Köszönöm!