Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MI KELL AHHOZ....

 

 

 

10592879_10203572271085829_6637406179768738011_n.jpg

 

 

 

MI KELL AHHOZ....


hogy életem első három-négy évére emlékezzem?

  • Vakuvillanás, pillanatba merevített berögződöttségek milliárdjából egy. Kettő...

hogy öt-tizennégy éves korom foltokban visszajöjjön?

  • fényképek, hallott, mesélt történetek szülőktől, rokonoktól, barátoktól rólam. Meg én. Ahogy a nem külső forrásból származó, létező, mozaikszerű emlékeket rögzítettem, s abból is az, ami megmaradt.

hogy a tizennégy-tizenkilenc közötti korszakom lássam?

  • tanulás és útkeresés visszhangjai. Képei. Születések és halálok családon belül, féltucatnyi kiváló oktató, szüzesség elvesztése minden szinteken, tömény ideológia, kísérletek az agymosásra, menekülés és a befelé fordulás képei.

hogy húsz-hatvan közötti magamat lássam?

  • Libikóka, siker és bukással, hol ide, hol oda billenőn, házasságok, két gyerek legalább törvényesen, válás és elhalálozás, gerinc, hogy a nyelv finnyásságát pótolja valami. Felvett áruhitelek és albérlet, bérlet, majd saját szerzemény, szerencse, kocsik, nyaraló. Meg az alkoholizmusába fulladt barát, a véletlenszerűen, tragikusan elment barát, a félreismert, és a pénzre utazó barát, a köpönyegforgató nem egy barát, és még sok-sok barát, akikből mára, szigorúan elvi alapokon csak kettő-öt maradt, s köztük elsők az öregség, meg az idő.

hogy a maradékot lássam?

  • társ, hitves, szerelmes, hogy elviselhető legyen a lepusztulás, hogy adhassak még, ne csak kapjak! Kutya talán, hogy adhassam annak a gyermeket már nem vállaló fölösleg-szeretetét, s megtanítsam a fizika összes képletére, plusz deriválni és angolul. Létező tudás, hogy vérem szülöttei már maguk is boldogulnak. Diszkó- és koncertmentesen Bródy, Slamó, Rosenberg Dani, Leonard Cohen, de az Ismerős Arcok is helyenként. Zöldség, gyümölcs, nagybani áron a piacon. A Megbékélés Háza lelkésze bölcsessége, a háttér-kereszt szőlei. A a horányi gátoldal. Az ezerjófű le ne tépd, éteres virága júniusban, nekem már messze, Délen, a Mecsekben. Kevés új ruha. Több gyógyszer, pirula. Lenyírt fű, felszedett hullott-dió. Kéregben krikszkraksszá öregedett három diófatündér ma már semmi arca. Dioptriáit lassan veszejtő, az értékrendekre sosem vak szemek. Hit, hogy bizonyosan, ahogy harminc éve mindig, kinő a földből a kertemben sosem vetett hóvirág.

    Shalom. Hallod? S halom.


img_3483.jpg


Balog Gábor

-csataloo-

2o14.1o.o3.