Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MEGMÉRETTETÉS EGYÉNILEG

a-diofat-mar-nem-latom.jpg

MEGMÉRETTETÉS EGYÉNILEG

 

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország miniszterelnöke ne lehessen olyan személy, aki a választásokon csak listás helyről, s nem egyéni megmérettetés alapján jut mandátumhoz?

Ha népszavazás-kezdeményező féle lennék, most azonnal beadnám a kérdést - legalább huszonöt, jogászok által precízebben megfogalmazott változatban - hogy, ismerve az egyszerű, de nem együgyű választó hangulatát, elsöprő többséggel nyerjen a gondolat.

Ismerve a demokráciát egypártosító hatalom csak hivatalosan bérencnek nem deklarált kérdésfeltevést akadályozók tevékenységét és mentalitását, félek, huszonöt feltett kérdést meszelnének el.
Pedig jogalapja, s erkölcsi alapja is van nekije!!! :)

Minden miniszterelnökünk belterjes paktummal szerezte pozícióját, egyéni megmérettetésen egy sem lett a szavazók választottja. 1998-tól sem nekik, sem pártjuknak nem volt meg a kellő bátorsága, hogy "zászlójukat" egy egyéni megmérettetés esetleges kudarcának kitegyék.

Az egymás közötti vitától is félnek, mint a tűztől, kivéve tán Gyurcsányt, aki a Mark Twain-i non-plus ultrát, a zebrára festett keresztény, még éppen még nem illiberális, csak nettó hatalommániás skizofrént is lemosta minden, a vitát közvetítő csatorna nézői előtt.

Mikor volt lehetősége - ma erre semmi esély - Vona sem maradt alul az előbb említettel szemben. Az akkori Vona, az akkori, már nem marginális támogatottságával.

Pozitívum, hogy kimaradt az életünkből az egymás hátsóját nyaló - mert mást feltételezni nem tudok - létező, s nem létező pártok, a Fidess és a KDNP vezetőinek egymást símogató vitája. Persze, még lehet ilyen, csak megfelelő szervezéstechnika és egyeztetés kérdése állami csatornán, fő műsoridőben. Egy kis közpénzen szervezett, száz holdas hagonyos szemfényvesztés vajna kaszinós vabankkal.

Mindezek után nézzük csak meg, kik is esnének ki nagy eséllyel a mindenkori miniszterelnöki pozícó várományosai közül?

Sorolom: orbán, sömjén, Botka, Gyurcsány, Vona, meg az ismeretlen LMP-s arcok. Juhász, mindenféle Párbeséd, sok farkú kutyák, meg a kormánypénzen (a mi, az adózók pénzén) támogatott kamupártok vezetői. A jelenlegi, politikai elitnek titulált béka segge alatti teljesítmény hatalomban, vagy hatalmon kívüli előidézői, megtestesítői. A Rosszak, rossz irányban, vagy alapból tehetségtelenek..

Adódhat a gondolatmenetet végigolvasók között, a gondolat végigolvasása után annak célját, értelmét, szándékát jószándékúan nem alapból elvetők között akár huszas, akár hetvenes éveit élő politológus-celeb, afféle nem majka-balázs, mónika, meg mrázsamu, sőt lengyellaci fajta aki kis szerencsével, más sok pénzével népszerűsíthetné a gondolatot. Sajnos nincs ilyen. Se Soroslaci-bácsi, se lassan passzivitásba vonuló Kérilacibácsi, se családját pribékektől féltó Jusztlacibácsi. Putyinlacibácsi az van, de az nem támogató. ( Adalékként: a hiteles alkotmányjogász is teniszezik, színházba jár, fárad.) Aztán adódhat a második kérdés is, hol az a sok pénz, amit minderre, a változásra áldozni kéne?

Tekintve, hogy maga a gondolat helyből hordozza a jelenlegi pártvezetők majd biztos bukását, két kérdés is felmerül.

Első, hogy lenne-e csatorna, ami felvállalja a kérdés 
népszerűsítését. Válasz, helyből: hogy lehetne!? Nem lenne, de lehetne!

 

Egy. A Simicska-HÍR TV, az egyetlen, ami még törekszik a hiteles, vagy kis felhanggal, erős felhanggal hiteles tájékoztatásra, ráadásul nem egy sima Kálmán Olga átjelentkezés hozadékaként. Az ATV-t, szerintem, nyilvánvalóan a kormány zsaroltja befogatott elismert Hitgyüli egyházügyileg. Ez meg is látszik minden ténykedésében. A többire - RTL csak óvatos kivétel - kár szót ejteni.

Második, hogy lenne- e értelme a kérdés sima, mindent vivő győzelmének? Mi változna, ha adott erőviszonyok között egy simulékony kiszolgáló báb vinné tovább lázári, seggnyaló, kimosdató alázattal a tolvaj vonalát?

Mit hozna Hazámnak, ha bármely ezerszer elbukott, vagy egyszer sem lebukott, Brüsszelbe száműzött báb venné át hatalmat orbáni háttérrel? Hogyan tetszene Vonának, ha helyét a porondon egy Völner, vagy akár egy Toroczkai venné át? Elfogadná? Áldozná személyes karrierjét a célért?  Kire számíthatna Botka, nem létező második vonalból, geronto-korrumpálódattokból, ha a kezdeményezés kilövi? Egymást előbb zabálnák, mint a holnapt!

Lenne- e esélye Fecónak, következetes Molnár Csaba, csöppet sem Újhelyi, Szanyi félék nélkül? Szeretnék-e pártjának Gyurcsány-mentesítését a ma oda szavazók, s ami a fontosabb, a hajszál híjján nem odaszavazók? Kapna esélyt a pártvezető Bokros, aki zseniális koponya, és gerince is van, nem hajló, vagy eszébe jutna valakinek is az MDF-es polgármester, talpig ember, Gémesi????? Elvállalná és elvinné-e a hátán a Budapeste bal- és jobboldali össztűzben vivő Tarlós, a választott ember mintapéldánya?

A kérdést nem nekem kell, egyszemélyben megváloszolnom, de sokaknak. Én hiszem, hogy egy ilyen változás elősegítné a megtisztulást.


Felteszem mégegyszer:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország miniszterelnöke ne lehessen olyan személy, aki a választásokon csak listás helyről, s nem egyéni megmérettetés alapján jut mandátumhoz?

Balog Gábor 
- csataloo-
2017.o4.10.