Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KESERŰ KÖNYVISMERTETŐ

10592879_10203572271085829_6637406179768738011_n.jpg

KESERŰ KÖNYVISMERTETŐ

Iványi Gábor: Hajléktalanok

 

Olvasni, polcodra tenni, sok évvel a második kiadás megjelenése után már nem könnyű feladat - beszerzési nehézségek okán. Pedig alapkönyv, mint Moldova Komlója, vagy textiles, vasutas riportkönyvei. Az érző, a cselekvő ember írása, arról, amiről a köznép hallgatni szeret. Azokról, akiktől elfordul a ma még hajlékkal rendelkező kispénzű polgár, a ma épp csak szalmaszálakba kapaszkodó, a „semmi ága” határán billegő, a nincstelen, kiúttalan, jövőt nem látó fiatal, meg az öregedő többség. A pártállástól magát függetlennek valló, szagokra érzékeny, vasárnap templomba járó, meg templomot messze, a koldust nagy ívben elkerülő, DOMINÁNS többség.

Mi? Ti!

A könyvben ezernyi ki nem mondott felhívás: Vedd észre, te sem vagy más! Hajlékonyodsz és lehetnél hajlékony te is!

Könyv, kilencvenhétből.

Ma, dicső népünk kétharmados új időszámítása szerint az hatodikban, a hajlékonyt törvények sújtják, vegzálják, kiúttalanságuk csak növelik. Pofátlan karrierlovagok élnek, választatnak újra a nyomorukra vetett újabb köveken, és a hatalom pulpitusáról már tudjuk: „Mindenki annyit ér, amije van.” Meg azt is, legfőbb helyekről: A demokrácia nem jó dolog!

A „HAJLÉKONY”, mondják az ehhez értők, többnyire kiégett ember, kiégett-kiégetett sors, ön- és nem önhibából. Egyetlen, ami még mentheti őt, a rosszul megkötött védelmi háló, amit a társadalom még megmaradt jólelkűi kötnek alá a zuhanásban.

A hálókötögetők sorsa- pár preferált kormány-szépségtapasz, meg bebetonozott vallási, nád-hajlékony hatalom-támogató kivételével a kirekesztés, az elhallgatás, az ellehetetlenítés. A hálószövők, ha nem a kirekesztők nótáját fújják, hamar lesznek céltábla-ellenfelei annak a rendszernek, ami a szolidaritás hiányára, eltiprására épül. Mint a könyv szerzője is.

Gondolkozzatok el azon, mit ér az alaptörvényes keresztény érték, ha országotok miniszterelnöke egy KGB-s tábornok, egy mai rendszer vezetőjének apja sírját koszorúzza! Egy olyan országban, ahová kiadta a világ első, Örményország keresztény államából jött katona-tanuló gyilkosát, a baltás gyilkost, s akit ott, hazatérte után hőssé avatott a hatalom! Mit ér a költészet, az emberi, vagy emberileg értelmezhető nagyság, ha mára a Városligetben nazarbajevek, nurszultánok, meg azok éltetőinek mellszobra a hajlékonyt fémlopásra csábító fémdarab?

Türkmenisztán, Kazahsztán, Markos-Nádas után Azerbadgán, Noasztán, Hátmegasztán – csak ezek maradtak az első, gumibottal meg soha nem simogatott (rossz nyelvek szerint dupla, férj-feleség családi besúgó háttere miatt futtatott, mindenen túlfutott gömböc), választott vezérnek. Még pár zsenge, Majakovszkijt, Jevtusenkót a sárba döngölő putyini vers megkoszorúzása, és egy egész-alakos Putyin a Felvonulási téren - csizmában, csizma nélkül – hiányzik. Plusz, stílszerűen a stadionbeteghez, egy személyes beszámoló, hogy a mexicói kapott hatos egyik vezéralakja, bizonyos Blohin, a Dinamóból, az ukrán-fasiszta, liberálbolsik vezéralakja volt, csak nem merte mondani.....

Gondolkozzatok ezen! Gondolkozzatok azon, mit adott, vett, bizniszelt az orbáni hat év nektek, akik az élő ország vagytok, s mit a hajlékonyaknak!

Ne üssétek azt, aki a segítségetekre szorul! Legyetek felelős gondolkodói egy egyszer, tán évek múlva, de bizton elérkező, toleráns, karitatív, szociálisan érzékeny, embertársaira figyelő, embertársait felemelni szándékozó világnak!

Keressétek a könyvet, hogy értelemmel nyíljon a szívetek - ha eddig nem ment- majd olvasás után.

Tudtok még olvasni, Emberek?????

Tudtok, szabad még Nektek olvasni, Emberek?

 

Balog Gábor

-csataloo-

2o16.o3.o7.