Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


JOGÁLLAM CSAK UTÁNUK LEHET

2012.04.13.-024.jpg

JOGÁLLAM CSAK UTÁNUK LEHET

 

A kérdés nem az, hogy a képernyőn nyeglének tűnő Ibolya doktornak, fővárosi főügyésznek, vagy Magyar doktornak, a charme-os, okos, ismert, és végre a politika felé is elköteleződőnek látszó védőügyvédnek van igaza a Quaestor nyomozás, ügyészségi intézkedések milyenségével kapcsolatban.

A világ más tájain is akad gazember, sőt kormányközeli gazember is épp elég. Ténykedésükhöz hajlamaik és lehetőségeik, az adott állam törvényei, a morális, egészséges gondolkodástól eltérő, erőből, hatalomból kiinduló háttér, és háttérhez dörgölődzés az alap. A törvényekben fellelhető kiskapuk és rátermettségük a lehetőségek felismerésére, de akár deviáns bátorságuk, hogy törvényellenesen cselekedjenek, teszik azzá őket, amik: Gazemberekké.

 

A világ általánosságban normális demokráciának ismert államaiban sem sok a lehetőség védekezni ellenük. Itt-ott becsúszik egy-egy baki és szív az istenáldotta megvezetett, fut koncával a tolvaj, ameddig futni hagyják. Külföldre, adóparadicsomba, kiadatási egyezménnyel nem rendelkező társ-államba, vélhetően honvágy és bűntudat nélkül.

Kevésbé normális, illiberális demokrácia, fából vaskarika eszmék maffiakormányai alatt, a gazember, a csaló, meghal ijedtében egy rendőrautóban magától a gondolattól, hogy beismerő vallomást készül tenni bármi ügyben. Az ennél is fejlettebb illiberális államformációkban nem lacafaszáznak, seperc lelövik a (megkockáztatom: genetikailag és személyiség-fejlődésileg is) hozzájuk tartozó simlist családostul, s az egészet a helyi Gyurcsányra kenik. Sőt, akár szarnak a kenésre is.

A kérdés egészen más, mint amit a sajtó ragoz!

A kérdés-megfogalmazás alapja, hogy pártállástól függetlenül, nyolcmillió magyar tudja, a kormány lop, a kormány maffiakormány, gazemberek gyülekezete. Annak is tudatában van, hogy személyes gazdagodásukhoz nem csak személyre szóló többségük parlamenti erejét kell használniuk. Rákényszerülnek az ügyeskedő kókler segítségére, legyen az félresikerült pap ájtatos szólamokkal, hétszáz céget is eltüntető miniszter, bróker, vagy közbeszerzési bizottság tótumfaktuma aki belőlük él, úgy, hogy nekik tejel. Rákényszerülnek, amíg van valami látszólagos maradéka a jogállamiságnak, hogy időnként egy-egy bebukottat nyilvánosan legazemberezzenek, de védjenek is.

 

Mindennek ára van. Tarsoly hallgatásának, megírt forgatókönyv szerinti várható vallomásának és az ezt követő lépéseknek is. A tízezer szállal és legalább húszmilliárd visszajuttatott zsebpénzzel a fidesshez kapcsolható, hülye mód külhonba nem menekült ártatlan bárány Tarsoly hallgatásának ára ma csak fizikai léte, az élete. Szerintem szeret élni. És innen, ha elfogadható a gondolatmenet, vissza a kérdéshez!

 

Meddig tűri szolganép a napi kirablást, hazudozást, pávatáncot, orbániádákat? Meddig nyitogathat még egy elmebeteg, beteg és hazug mondatokkal keletre-délre, ha mi, akik mindent tudunk róla, csupán nélküle szeretnénk élni és tartozni végre visszavonhatatlanul nyugathoz? Meddig lophatnak, zsarolhatnak, rabolhatnak tőlünk, szavazóktól pénzt, megélhetést, jövőt gazemberek tartói, csókosai? Mikor verik már Selmeczi szenátor szájába a rég ellopott kiflit úgy, hogy foga törik bele? Marad még épeszű, aki viktorkát élteti? Háromezer milliárdokat lopnak bűnszövetségben, ismételten az orrunk előtt, és mi még a leleplezett százötven milliárdon sem tudunk eljutni oda, hogy takarodjanak?

Érik, elkerülhetetlenül érik a döntés pillanata.

Előbb-utóbb tüntetőkbe lövet a hatalom birtokosa, mert más útja nincs. Lassan, de biztosan kaszával-kapával mennek neki! Jogállam a jelenlegi berendezkedésben nem létezik. Csak utána, csak utánuk lehet.

Addig? Csókoltat titeket a pitiáner, alig százmilliós adótartozást simicska-módon eltűntető jobbikos szónok, a Volner!  Sávosan!

 

Balog Gábor

-csataloo-

2o15.o4.o3.