Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


JELENTÉSEK LÍVIÁNAK 782.

JELENTÉSEK LÍVIÁNAK 782.

/kicsi gesztenye/

 

Ma, hosszú idő után újra huszonnégy órázol, nem leszel mellettem az éjszaka. Kimarad a közös vacsora, a hétköznap történéseinek kettős cseréje, a lefekvéshez készülődés, meg minden megszokott egyéb. Szülőknek tartott napi telefonbeszámolód sem hallom, és a kutya értetlenül, anyátlanul bújik majd mellém elalvás előtt.

Tudom, sok van rajtad. Akaratlanul is bevállalod a mások terheinek egy részét, s bármily kicsi is az a rész egyénre bontva, ha tömegesen adják és tömegtől vállalod át, bizony felgyülemlik. Én a szelepet játszom. Próbálom egy-egy egyszerű képlettel, magyarázattal oldani a felgyülemlő feszültségeid, és bevallom, öröm, hogy ez legtöbbször sikerül. Ha kevesebb lenne benned az empátia, biztosan könnyebb lenne a dolgod, de már nem az lennél, akit ismerek, szeretek. Össze sem jöttünk volna, soha.

 

Így a szép. Megőrzöd tartásod, tanulsz naponta az élethelyzetekből, és tanítasz valami olyant a hozzád sorban állóknak, ami elemi, elengedhetetlen része a túlélésnek. Szeretetet, kedvességet akkor is, ha nincs mellette kézzelfogható anyagi haszon, juttatás, vagy konkrét, azonnali kiút a lehetetlenségből.

 

Tudod, nekem a hozott-szerzett családi nőideál-kép megtestesítője vagy. Az én családomban ilyenek voltak a nők. Szépek, nagyon szépek és következetesen ember-segítőpártiak. Anyám, és testvérei, az oktatók, az ukrános, koszorúba font hajukkal, és apai ágon nagyanyám, az eres kezű, legkorábban elment, a parasztasszony. Sütésben-főzésben otthon lepipálhatatlanok. Kivétel Margit néni, a kikeresztelkedett zsidó, mert ő olyan krémes is tudott rittyenteni némi szalalkálival, amilyet sem előtte, sem utána nem ettem.

 

A törvényhozás ötletszerűségei megfosztottak egy diplomától. Hiába abszolutórium, hiába rátermettség és bizonyított érzék, hajlam a szakmádhoz, egy nyelvvizsga hiánya kizár a papírosok büszke (?) tömegéből. Te, aki az anyanyelveden oly szépen mesélsz verset, mint iskolád névadója mesét, nem tartozhatsz a felkentek közé. Ebben, fellebbezhetetlenül döntött rólad a legalja kategória. A tökmag, meg szotyiropogtató VIP-páholyos, sittes, meg tömjénes plagizátor, alá-umccaccával. És nem érné meg az orruk alá dugni egy több százezerbe kerülő csakazértis papírt, ha a nyelved megrögzötten a magyarra fog.


Reggel megyek érted és pihentetsz másfél napot. A megérkezés után bealhatsz először, hogy csak délután kelj, s vasárnap egyedül megyek misére, te alhatsz tovább. A szombati kaját már készítem, két nagyvallás istene szaladna falnak tőle, de jó lesz! Tarhonyával.

 

A reggeli találkozásig anti-alkoholmentes napot tartok, konyakkal, borral, mindennel, ami árt. Jár, ha olyan a késztetésem. Kötelességeimről meg nem feledkezem. Kutya kap enni, játszom is vele, fejben és zárt, kicsiny élettérben fenntartom a rendet, a következetességet. A virágokat meglocsolom és felszedem a hullott idei gesztenyét.

Kicsi gesztenye.....

 

Balog Gábor

-csataloo-

2o15.1o.o9.