Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


JELENTÉSEK LÍVIÁNAK 334.

005--3-.jpg

 

JELENTÉSEK LÍVIÁNAK 334.

 

Jelentem Párocskám, a fél négyes kelés megvolt menetrendszerűen. A távoli villámlások kellőképpen felizgatták a kutyát is ahhoz, hogy félje az Istent, ergó a kutyanyugtatással folytattam a napot. Viszonylag gyorsan és könnyen ment, mert két simogatás után vette az irányt, otthagyott, mint szent Pál az oláhokat, elvonult Marci szobájába, az egyetlen helyre, ahol viharidőben biztonságban érzi magát.

Nekem maradt a kávé, meg a vasalnivalók hegye. Majdnem olyan, mint a Parnasszosz, és rímelnem se kell ahhoz, hogy megmásszam, megbirkózzak vele.

Igaz, a lelkierő összegyűjtése nem volt kis feladat, de azzal is boldogultam valahogy. Közben eszembe jutott, ilyen alkalmakra tán megérné tartogatni a háztartásban úgy két-két és fél deci töményet, mindegy mit, csak barackot ne, mert ahogy utánaolvastam a neten, az ilyesmi még akkor is pozitív hatással van a nekibuzdulásra, ha egyéb, káros hatásaira is felhívja a figyelmet a szakirodalom.

Fél hatkor láttam neki a műveletnek, szokásos precizitással, egy szál gatyában. A mosókonyhában csöndes agitációba kezdett a Klubrádió, a maradék, sokszor kétes értékű demokrácia, én meg táncoltatni kezdtem a forró vasat, ahogy illik. Jelzem, a tilosvaslani krepp, csíkos ágyneműnek, amit természetesen elsőként vettem vas alá, no, annak annyi. Mind a két takaróhuzaton van egy-egy tíz centinél hosszabb hasadás, mondhatni nem helyére illő rés (a réseket imádom!), s úgy döntöttem, ha hazaérsz, rögtön a harmadik tevékenységként ezt ezeket leselejtezzük. Persze, sem a döntés, sem az állítólag bennem fellelhető józan ész nem gátolt abban, hogy azért (pláne, hogy tilos!) ezeket kivasaltam. Jelentem, nem tudhatsz róla, de tettem félre kajából lopott pénzt újabb három garnitúra kreppre, de megvenni csak akkor fogom, ha él tovább a megállapodásunk, hogy azokat vasalni tilos, de nekem szabad, ha nagyon akarom. Ja, meg most zöldcsíkos is lehet, már nincs Fradi fóbiám, hiszen a Fradinak is már régen annyi, kifújt, mint az elkötetlen lufi.

Félve jelentem azt is, hogy a háztartásban, rövid távozásod idejére rám bízott maradék nők jól teljesítenek. Túlozni nem szeretnék, de jobban, mint Magyarország, úgy, egészben. A jelentés Blogpicurra vonatkozó része sima evidencia, eszik, iszik, szarik rám, és mint fent leírtam, elvonul, ha baja van, de a másik nőnemű az szuper!

Rózsiról beszélek, akinek tegnap korához mérten komoly feladat jutott. Szegénykém, nekiállt szőnyeget mosni négykor, és este kilencre szabadult, de minden munkát szuperül elvégzett. Olyannyira, hogy az elsó főzet este nyolcra meg is száradt!

Tudod, kényszerhelyzet volt.

A kutya, félre alig érthető szájtátogatással közölte, hogy enne, én meg felraktam neki egy felsőcombot jó magas vízállásban, amolyan uzsinak. Bevegetáztam, hogy legyen, amolyan emberes, és ha emlékszel rá, akkor hívtalak, hogy megnézem felvételről a tusnádi beszédet, biztos elalszom rajta, csörögj rám egy bő húsz perc múlva. Tudom, hogy csörögtél, mondta a szomszéd, hogy neki is, meg azt is, hogy az asszonykája is átjött, becsöngetett, de én bizony aludtam, és úgy jártam, mint a matektudor öreg Turán a lakótelepi nyolcadikon, a főzéstudománnyal.

Kösz, hogy nem adtad, fel, mert – biztos sokadik csörgés volt, de – felébredtem a hangra, és konstatáltam a helyzetet. A kemény csirkezsír-csirkehús füstöt kieresztettem ajtón, ablakokon. A ház, pont úgy nézett ki kívülről, mintha cigizne. A szembeszomszédból a füstre, vagy feleség-riasztásra kiugrott Jóska is, de megnyugtattam, nem tűz van, csak csirke készül a kutyának. A közlés hatásos volt, ment vissza felesezni. :)

Kicsit emésztettem a helyzetet, levontam a következtetést, hogy feltartóztathatatlanul megyek a szenilitás felé, kicsit köhögtem, ahogy ilyenkor illik, aztán megfogalmaztam magamban Rózsika feladatsorát és beindultam, mint a gép.

Ma, délelőtt kilenckor ott tartok, hogy unom az egészet, mert hiányzol, és baszok kimosni a függönyöket, de ne ijedj meg, úgyis átgondolom még ötször, s mire megjössz, minden patyolat-tiszta lesz, hófehér és jázminillatos.

Szeretettel küldöm innen az asszony nélküli világból ölelésem az ikerneveldébe, gyűjtsd magadba a sok szépet, jót, amit látsz, amit a családod ad apa-anyástul, testvérestül, meg ikerlányokostul (!), aztán gyere, a menetrend szerint, mert a te királyságod itt van.

Jelentem, eltelt öt év, de változatlanul, nagyon szeretlek.

 

Balog Gábor

-csataloo-

2o14.o8.o6.

Három nappal a böjtidő vége, érkezésed előtt....