Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ISTENKÍSÉRTÉS ( A GONDOLAT, HA HIBÁS, HA NEM - SZABAD!)

 

index.jpg

 

ISTENKÍSÉRTÉS

(A GONDOLAT, A HIBÁS, S A HIBÁTLAN IS , SZABAD!)

 

Miért ne lehetne, egy nemzetiségi hovatartozás alapján, tisztességes határokkal rendelkező, nem történelmi nagyság-kicsinység átkait, sérelmeit területszerzéssel, területmegtartással  fenntartó Ukraina?


Bölcs Jaroszláv Ukrajnája.

 

Ha valamit nehéz végigolvasni, az az ukrán nép elnyomatása századokokon át.

Regnált ukrán területeken Jaroszláv után, litván, tatár, lengyel, török,svéd,  orosz, osztrák-magyar és román.

A bölcsőt, a Birodalom székhelyét  megtépték hetmanok hagymázas álmai, bukásai, pariban a fent felsoroltakkal. Csak a Lavra, a Pecsorszkaja Lavra maradt mindig a helyén, őrizve nagyságot-törpeséget, önrendelkezést és elnyomatást, szolgálva embert, lelket és fennmaradást.

A kozákok, a hadinép, sem ukrán – hiába ottani eredet.

 

Ukrajna, az önfelismerés, a mértékkel önmegítélés hiányának iskolapéldája a történelemben.

Dolgos, rátermett, határaiért sokat szenvedett népe van!

 

A mai Ukrajna területi határai egy, a Szovjetúnió szétbomlásának, úgy-ahogy, épp lehetséges osztozkodásának volt eredménye. A mai határok létrejöttében szerepet játszott a Szovjetúnió feloszlásakor ki nem kerülhető, igényelt-kapott atomhatalmi státus.

Sok, ellentmondásokkal, történelmileg csak részigazságokkal alátámasztható, szerzett területtel.

 

Az orosznak nincs használható hadikikötője a Fekete-tengeren.

A Krím, sosem volt ukrán.

Az oroszok viseltek háborúkat  a Fetete-tenger  északi, török foglalásainak megszűntetésére. Egy felnövekvő hatalom, aminek leigázott, benyelt része volt Kiev, orosz sereggel jutott ki a Fekete-tengeri kikötőkhöz, foglalta vissza Azovot, Kercset, a Krímet cakkumpakk. Egy olyan orosz, cári hatalom, egy feltörekvő gyrezsava, ahol köptek arra, hogy a főnök, I. Miklós segített vérbe, Aradba fojtani a magyar szabadságharcot, és ugyanőnek állítanak szobrokat Bulgáriában, mint felszabadítónak.

 

Kedves, Kievben élő, politikához, nemzeti kék-sárgától elvakított Barátaim!

Miért nem akartok kimászni a szarból?

Mit vesztenétek, ha  nyilvános liciten értékesítésre felkínálnátok azokat a területeket, amit ma bírtok, nemzetközileg elismert megállapodások alapján? Amihez ukránt, csak a történelmi hú-de-nagyok vagyunk hruscsovi  potyadék szentesít?

Mit vesztenétek, és mit nyernétek, ha a valóban nagyhatalom, a Medve, teljes, határokkal újrarendezett rendelkezési jogot kapna a Krím, meg a flottabázis Szevasztopol fölött?

Mi lenne a veszteség, ha  Krivoj Rog-ot megtartva, pénzért adnátok vissza a visszahódítónak a Donbasszt? A bányák amúgy is lepukkantak, a források csak a pénzt viszik, a népesség zömében orosz.

Végiggondoltátok, mit nyerhetnétek egy okos pénzügyi tranzakcióval, mint a nyakatokban ülő cár tette anno, a védhetetlenül, csak Amerikához tartozó Alaszkával?

 

Tudom, kis nép, az enyémnél háromszor nagyobb, harmicmilliós,  mégiscsak nagy nép az ukrán.  Megosztott.

Ilyenné lett, ezt tette vele majd ezer év hányattatása.

De nem vagytok, sem kevesebben, sem történelmi ön-bizonyításban kevesebbek, mint a többi!

Lemberg? A felosztások után, de ma is, majd huszonöt százalékban lengyel  város. Tartsátok meg, egy új békeszerződéssel – minden alapotok adott ehhez!

Mit gondoltok, ukrán Barátaim, hetmanok harcos ivadékai! Nem lenne ésszerű, ma, a bonyolult, bizonytalan politikai helyzetben, a Ti kezdeményezésetekkel, saját, jól felfogott és belső stabilitást garantáló indítatással elgondolkodni  valami korszakalkotón?

 

A világ változik.

Vannak fájó, de elkerülhetetlen, időben tologatható, megoldásokat húzó-halasztó, ellentétek. Szembenállást generáló alaphelyzetek.

 

A tietek, most kicsit olyan, mintha a mélymagyar barmoknak, a magyarországi cigánykérdést a cigányság elutasításával megoldani kívánó, a cigányság egyenrangú félként a többségi társadalomba beemelni hivatott megoldás helyett, a  fél- vagy egészen újfasiszáknak próbálnánk  bedobni ötletet, adjunk nekik szabad, szövetséges, független államot itthon, vagy két magyar megyében. Határral, ezzel azzal, ahogy illik, satöbbi. A különbség, hogy ma, Ti, mindezért komoly pénzügyi segítséggel, egy évezredre megoldanátok a gondjaitok!

 

Nehéz keresztet viselsz, Bölcs Jaroszláv népe-országa, te áldott Ukraina!

Legyél okos!

Legyél progresszív, legyél demokrata!

 

Balog Gábor

-csataloo-

2o14.o2.24.