Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚZÓS AJÁNLAT

(MEGJELENÉS NYOMTATÁSBAN)

 

 

Megkeresést kaptam levélben. Kedves arc, jól fogalmazott írás. Lehetőséget kínált, a kvázi senkinek. Megjelenést.

 

Megjelenést azon a jószagú papíron, ünnepnapon, a költészet napján, autogramosan, olvasók, érdeklődők színes gyűrűjét ígérve.

Elővettem, bevált, nyugtató butykosom és – lepődj meg – töltöttem magamnak vizet: Gratula balog, megtaláltak!

A levelet elolvastam nekibuzdulással újra, és megválaszoltam.

 

Írja: Kedvező feltételekkel, többekkel együtt. Antológia…

Rákérdezek válaszlevélben: Mondanál többet? Feltételek? Szerzőtársak?

Válaszlevél jön. Leírja, BÁRKI megjelenhet nála. Mutatja szép, míves lapon a nem sajátját. Húsz évvel ezelőtti,   „abcdefghijk-x-y”,  évente megjelent kötetét.

 

Mutatja a jelent is. A megváltozottat. Más kiadó, azonos, vagy félazonos cím. Hasonlítunk – nem hasonlítunk. Az újabb változat trükkjét is bedobja. Tudja – nyalóka. Nem tudja – kereskedő vagyok. Rosszul mért fel.

 

 A vonzerő ütőkártyája egy oldal. Fénykép. Nyitott. Rajta egy mai potentát verse. Jó, vagy szar? Oly mindegy, a név, ami számít! És ott virít!

Mi van mögötte? Üzleti vállalkozás, tehetségteleneknek, hitetleneknek. Olyanoknak, akik máshol nem kapnak teret. Írott tarifa. Ennyit fizetsz, ezt kapod. Hoci-nesze!

A nagy név, csak arra jó, hogy némi készpénzt felnyalva, kereszteljen egy cseppet az elcseszett, nudli műveken. Jó reklámfogás!

 

Vers, manapság? Eladhatatlan. Csak jó üzleti érdek faraghat megélhetést saját magának nagy marék fűzfapoéta hiúságaiból.

Végiggondolom újra. Olyan, mint plafonról lelógó régi légyfogó, sárga, cukros enyvvel bekenve. Csalogató.

 

Meg van a döntés, repülök tovább! Lehet, fiókban marad összes sorom, de Pajtás, a feltételek nem rám szabottak! „Bárkivel” egy kötetben engem, míg élek, nem olvasol! A „bárki”, túl nagy bővítmény nekem! Ja, és hogy fizessek érte? Én????? Hol élsz????

 

Koós János jut eszembe, amikor publikum előtt rákérdezett, szöveg szerint, hivatástudattal: „Kislány az ongoránál?????”

Épp beat korszak dívott erősen. A nyolcadik sorból ment a promt válasz: „Hülye vagy????”

 

Sok sikert a BÁRKI-költők kiadáshoz! A névvel legitimálók egyszem-verseit meg megköpködöm. Ha jó, ha rossz. Bizisten, megköpködöm!

 

-csataloo-

BGJ.2009.01.17.