Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HUSZONEGY KÉRDÉS

img_7452.jpg

HUSZONEGY KÉRDÉS

 

Fölösleges kepesztenie Tóbiásnak!


Lenne benne józan ész, ennyi év után már rájött volna, hogy a háromszáz forintos népszavazással egyszer, s mindenkorra elmúlt az MSZP hegemónia, s annak elmúlásával épp, hogy nem földalatti mozgalommá silányult a szervezett baloldal.

Pártjából a jó arcok kikoptak, kiálltak parkolópályára, sőt akadt olyan is, aki elmotorozott. A kevésbé jók -tisztelet a pár fanatikus maradéknak (s itt nem a bajákra gondolok) – harca kilátástalan, valójában párton belül sem támogatott. Elpárolgott, osztódott és átállt alóluk a tömeg, eltűnt az ifjúsági bázis, a később jövők lehetséges nemzedéke.

A pénz is eltűnt. Rossz, és igaztalan lenne a feltételezés-sugalmazás, a keresd a hagyóknál, simonoknál, de a 2oo9-14 közötti időszakban alig maradt káder, akire ne fröccsentettek volna sarat, s a védekezés bizony nem állt, sokszor nem állhatott kellő magaslaton.

Maradt némi nosztalgikus szimpátia, de az csak arra elég, hogy szerencsés esetben nyolc helyett kilenc, kilenc helyett tíz százalék szavazattal egy-egy százalékot ráverjenek a demokratikus ellenzék trónkövetelőire. Ez lenne a cél? Ezzel a tervvel akarnak megnyerni tőlük elpártoltakat?

 

Mire megy Gyurcsány, ha tizenkét százalékos lesz a pártja, s mire Schiffer, ha átugorja a hetet? Hol lesznek a mai kisebbek, a maguk kettő-hat százalékával? Kinek használ, ha mind javítanak eddigi eredményükön kemény egy százalékot? Ki tudja majd helyére, viktora mellé tenni a reménytelen visszatérő, szerelmes Fodort, aki ál-liberalizmusával is elvesz egy szeletet abból, ami másra hivatott?

 

Mikor jön már rá végre akár Tóbiás, akár a trónkövetelők népes tábora, hogy a mumust a régi technikákkal képtelenség legyőzni, elzavarni?

Mikor gondolkodnak el végre nem a tagtoborzás, hanem a bázis szélesítés táborhoz kötésének gondolatával? Torgyijózsi észben tudta tartani, nekik nem megy? Mikor veszik végre észre, hogy a fiatalság megnyerése nélkül minden elképzelésük hamvábaholt? Miért nem jönnek rá, hogy a jelenlegi szervezeti hovatartozásokat ellenző, tagadó, utáló civilek széles tömege mind-mind zsigerből az ellenzék, ergo az ő báziserejük, csak az egységet kell megszervezniük? Először belül, aztán kifelé, terjeszkedőn.

Mikor barátkoznak meg a fából vaskarika gondolat aktualitásával, s jönnek rá végre, hogy orbánváltás egy lépcsőben nem megy, ahhoz először kell egy tisztességes demokrata a jobbról? Nem volt jó példa Bokros eredménye a legutóbb?

Bokros nem hülye! Tudja jól, hogy az eredmény nem a saját MoMa-ja népszerűségének köszönhető. Személyében és pártjában is adott lehetne a garancia, hogy átmenet után az ország visszatérhessen egy maffia-mentesített pártrendszerhez, államisághoz.

 

Miért oly kevés a sok küszöb-százalékra épp jó önjelöltben a racionalitás, hogy felismerje ezeket a törvényszerűségeket? Mikor döbbennek rá, hogy felkészültnek kell lenni egy idő előtt kiírt országos választásra, mert ha ez is elmarad, megint csak kapkodás és bukás lesz a vége? Miért nem hoztok össze tüzet és vizet? Ültettek árnyékkormányba Bokrost, Pokornit (?), Rónát, Lendvait, Kerék Bárczy-t, Juhászt, Schiffert, vagy helyette Szél Bernadettet és adtok ugyanoda öt helyet az apró pártoknak, s a paritás elvén további tíz helyet a civileknek? Az utóbbiból hetet a fiatalok, hármat a vegyes tagságú, valós bázisú szervezeteknek? Nagy lenne az ellenállás? Nem vállalnák? Smafu! Az olvasztótégely, a kompromisszumkeresés és a gyors megállapodás záloga lehetne két-három hét tárgyalás, mediátorkodás után Iványi, az oltalmas-lelkész, a tiszta ember!

 

Nincs három év építkezésre nyeréseséllyel egyiküknek sem! A maffia és a bal hibáin vigyorral hízott húsz százalékra, s most gondosan, módszeresen sminkeli magát szalonképessé a torz arc, a szélsőjobb.

Szükségben a vályog is jó építőanyag!

Keverd a sarat, agyagot – benne taplót -  szalmával, törekkel, gyúrd, alakítsd, vágj téglát belőle és építkezz! Ne becsüld le! A vályogház fedél és környezetbarát! Dédelgess terveket mindenkinek kijutó panel, harminc négyzetméterről, de akár palotáról, csak ne a magad, munkás otthagyta, bedőlt téglagyáradra építs!

 

Van rá, széleskörű megállapodás megkötésére öt hónapunk, ha el se kezdjük??????

Vagy megint felcsúsztatják seggünkbe a partvis nyelét?

 

Balog Gábor

-csataloo-

2ol4.11.14.