Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HOSSZÚ TAMÁS

 

img_4121.jpgL

 

 

VALAMI LEBEG A VÍZEN

 

Nagyon leszarható ez az egész Hosszú Katinka- Gyárfás-Úszószövetség história, függetlenül attól, hogy magyar jogrend és eljárásrend szerint lebonyolított ide-oda perekben a várható tizenötéves, végleges verdikt után ki lesz a nyerő!

Hol lesz már tizenöt év múlva Hosszú Katinka? Úszásra edz ötven körüli csemetét valahol Arizonában, vagy virtichli magyarként itthon, Gyomaendrődön, az általános iskola állami krétaéhes vezetőjével áll majd vitában hogy, a tanításhoz medence, forgatott víz, meg kamerarendszer kell, vagy más, s különben is, a beste kölykök mindenbe, még a krétásdobozba is belepisálnak?

Hol lesz más tizenöt év múlva Gyárfás Tamás? Közöttünk, mint Naptévés idol-bácsi milliárdos, kicsit csorgó nyállal, ami nem az öregség jele, csak szakmai ártalom vegyes képességű újságírói körökben? Vagy lesz szép sírhelye Széchy mellett, hogy egyikük se unatkozzon?

Magyarban az úszás nem hagyományosan nemzeti sport. Tömegessé, tömegsporttá sosem válhatott, mert befektetés-, beruházás-igényes, mint a tenisz, a lovaspóló, vagy a military. Hiába az első, az úszásban szerzett olimpiai arany, Hiába Hajós után Csík, meg a helsinki happeningen tarolók. Ennek megfelelően nem kell, hogy vörös posztó legyen Gyarmati Andrea, Hargitay bukása kritikus pillanatokban, épp úgy nem, mint Egérke, Rózsa, Czene, Wladár berobbanása a köztudatba. Egy harmadosztályú, kétballábas focista többre vitte, ha esze volt, mint a „ nagyok, az érmesek” anyagilag.

Nem vagyok biztos abban, hogy ráfordítás arányosan, s most szigorúan a versenyzőre, a versenyzés lehetőségére fordított pénzre (értsd medence, vízdíj,stáb, anyámálma) gondolok, rosszabb lenne az arányszám a sikeres úszókra fordítottak, s a kalapácsvetők, sportlövők, némethek, zsivótzy-k, hammerlek, igalik, vagy világverő vívóink között.

 

Mennyit zsebelhet be az életét a sportra áldozó, kirakat-versenysportoló? A történet erről szól. Tudott. Tizenketten közülük pártpreferenciák alapján akár a Nemzet Sportolói is lehetnek! Tud-e egy harmad-negyed élet ráfordításából biztos megélhetést a háta mögött a kiemelkedő, s mi lesz a mögötte kullogó negyedikkel? Miből , s hogyan tud megélni egy karfiolfülű birkózó, ha minimum nyolc súlycsoport van, s kikopott mind a nyolcból örök második-ötödikként? Tud- e megélhetést biztosítani a világklasszis hazaitól a negyedik hazainak a rendszer, vagy gedósodjon az érintett, s köpködje sajtó: lecsúszott!?

Az optimizmusom - teszek Katinka-Tamás vitára – töretlen! Mini Questor-elterelő művelet majdnem ócska szereplőkkel. Dupla bérletet veszek rémálmaimra, és TV három kéretlenül előfizetett csatornáján is megnézem a Felcsút szárnyalását! Elvégre repülhet liba is. A kopasz riporter megszólalása óta tudjuk, lehet szárnyalása, ha szárnya alatt süvít a szél a központi porszívóból. Nálam nagyobb drukkere nem lesz a riói női kézilabdacsapatnak, meg a férfinek, de az úszókkal óvatos leszek!

Teszem ezt azzal a tudattal, hogy egy korszak, a Széchy korszak után kihalásos alapon pápává avanzsált edző-zsenit indokolatlanul, érdemtelenül terítette be szarral az, ami a magyar sportvezetésre, magyar állapotokra jellemző. A dilettantizmus, a politika térnyerése, térhódítása, az egyszemélyi érdeklődési körből adódó pénz harácsolás és pénzleosztás, az uram-bátyám világ.

Ha annak idején a renitens Bobby nem áll ki irdatlan követelésekkel a FIDE felé, ma is ezernyi picurka Szpasszkij kuncsorogna szonzorok után a sakkban.

 

Azt mondják, ha nézem, előfizetem a honi, kötelező sportcsatornát, ettől magyarabb leszek. Biztos igaz, ha mondják! Csak azt nem értem miért járnak be hozzám kéjes vigyorra éjszakánta Ocskay, Hegedűs, György barát, a tizenkilences Székely Hadtest, meg a sávosok mikibácsija....a festékkel jól nyakonöntött faszobor - vigyorogni..

Nem szeretném, ha a helyzetből valami Balczó profitálna. Maradok a prágai Gólemnél. Az, bér rettentő, s elrettentő egyben, tisztességesebb minden síkokon. Kiszámíthatóbb. Pedig agyag.

Balog Gábor

-csataloo-

2ol6.o1.o7.

P.S. Ajánlom nálam sokkal tehetségesebb volt sporttársaim, név szerint Dr. Bátorfi István,Harcsár László, Vörös Zsuzsa, Klampár Tibor, Jónyer István, Pignitzky, meg a Faháziak szíves figyelmébe - kéretlenül.