Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GONDOLKOZZUNK KÖZÖSEN

portrait.1.1298038552.jpg

GONDOLKOZZUNK KÖZÖSEN

Ha azt mondja valaki, hogy: Szeretem az Istent, és gyűlöli a maga atyjafiát, hazug az: mert aki nem szereti a maga atyjafiát, akit lát, hogyan szeretheti az Istent, akit nem lát?” (1János 4,20)

 

Látszólag feloldhatatlan az ellentmondás a szeretet-vezérelt alapállás, és a normáinkat, együttélési alapszabályainkat, istenhitünket, vagy istenhiteinket, de akár ateizmusunkat buldózer mentalitással romboló váteszek, vagy épp, és pontosan, gazemberek szerethetősége között.

Úgy tűnik, először csak fanyalgunk, orrunk fintorgatjuk, majd, függően attól, mennyire érinti életvitelünk lassú, majdnem kiszámítható folyását besték ténykedése, egyre jobban kezdjük megutálni. A következő lépés a gyűlölet, eleinte csak amolyan alig kimondottan, de később ordítva skandált szlogenként. Takarodj!

Miért látszólagos az elvárás és a reflexeink közötti dilemma? Mert nem gondolunk arra, hogy nem az emberrel van gondunk bajunk, hanem azzal, amit képvisel, megtestesít.

Ugyan ki ne tartaná szerethető alaknak Pilátust Bulgakov felvezetésében? (Helyes válasz: Aki nem olvasta!) Ki ne tartaná akár szerethetőnek is azt a folyton az orrát turkáló, szájszélét nyalogató pocakos kis beteget, aki, bár tudjuk róla, hogy zsigeri kényszere a lopás, (nagy betyár!) egészen jópofa, humoros kisember lenne (ha ráhízik csöppet alkatára, kiköpött Torgyi) - ránk erőltetett gondolatai, világképe. megalomániája nélkül?

Ki vetne követ, az urizáló fácánvadászra, meg a ló fölött segg, kalapos Erdély-barangolóra, de akár a fél belvárost piskesh-ért elhomokozó, ma már kontaktlencsés szódásüvegszeműre? Ki gyűlölné az embert, ha hóbortjaik milyensége eltörpülne egy legalább napi egyszeri meleg étel az egész családnak – milliók számára rég megszűnt volt-valóság asztala mellett?

Összeegyeztethető a példa belső kívánalmainkkal! Szerethetjük mindet. Az egytől egyik gazembereket is. Elvégre az Írás szerint Isten saját képmására teremtette az embert. Nem pedig annak genetikai defektjeiből kitermelt egyedei, hagymázos, népeket ellehetetlenítő, kiirtó, saját zsebeit gőzerővel, mások rovására tömő trükkjeire.

Hogy aktualitás is legyen?

Megdobtak kővel! Dobnám vissza, tanultak, szerint, kenyérrel, de abból épp nincs. Ha lenne, kell a pulyáknak, a szomszéd kisnyugdíjas néninek. Kenyeret nem dobunk el. Magyar szabály! Azt kukázzuk!

Hogy aktualitás is legyen?

Megérem, hogy mint oly sokszor képen teremtett, egyszer én, sokad-magammal teremtem képen a hatalmat, s nem adom meg a császárnak, ami a császáré, vagy pont azt kapja, ami az övé, amit kiérdemelt!

Durr egy frász!

Na, látjátok, itt jön majd el a pillanat, amikor a Könyv szerint el fogom várni tőle, hogy a másik arcát, orcája másik felét is nyújtsa durr-pofonra! Teljes vagyonelkobzás, lefokozás és baráti, Honoluluig röppályát biztosító seggberúgás mellett.

Ahogy illik.....

Mert megérdemli, ugye?

 

Balog Gábor

-csataloo-

2o16.o3.18.