Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FIGYELEMELTERELÉS

img_4121.jpg

FIGYELEMELTERELÉS

 

Most, hogy lassan már teljesen elbizonytalanodtam, mert senki nem ad egyenes útmutatást, hogy mi is tulajdonképpen a Főnök, ügynök-é, vagy g'ci, ideje lenne elgondolkodnom a mai világon.

Azt ugye tudjuk, hogy a mai világ fiatal. Ezerkilencszázkilencvenben a Tulipános An-Tall nyert egy utcahossznyit a versenyfutásban a kondér felé, s a győzelem után az innen-onnani lemerülésekből előkerültek, nomeg a hét bőrből legalább egyet vedlettek Isten, Haza (naja) és Család nevében, hurrá, a kapitalizmust építjük mától felkiáltással, elkezdték széthordani a közöst.

Volt ezek között a hőskorosok között szartól kalaposinasig minden. Nagy hozzáértéssel szétvertek mindent, ami működött, elosztották zsebre a székházakat, bespájzoltak zsinóros mentékből, helyre újratemették Horthy-t, oszt a végén buktak akkorát, hogy csodálkozott is nagyon szegény Horn Gyuszi, meg a madarasok, hogy nekik innen együtt kell kormányozniuk.

Négy év alatt ők sem érték el a Kánaánt. A kapitalizmusból csak gyorstalpalón felnőtt nemzedék megköpködte és kirúgta Bokrost, a bajszos ármányt, aki bizony kimentette a gazdaságot a bukóspirálból, de ahhoz, hogy fejekben változzon valami, mindez kevés volt. Elég volt egy ügyeskedő – szegény Tocsik - , s jöhetett a kondérhoz a yuppik, a ma már ötvenes éveikbe jutott akkori brókerek, pénzügyi zsenik „anyamegfigyelt” nemzedéke, a „lopjunk törvényesen fiúk”!

A kapitalizmusról azt biztosan tudták, hogy annak alapja a verseny, de seperc rájöttek arra is, hogy a verseny, ha ők a versenybizottság, bizony nem csak az ár alapján hozhat ki győztest! Van arra mód elég! Lehet kinyírni a versenytársat hatalmi szóval, ellehetetlenítéssel, lehet közpénzből ekkora-akkora darabot gond nélkül lenyúlni, és fizet a veszteség is busásan, ha jó helyre adjuk el az adótartozást.

Akik emlékszik rá, vallja be, az idióta még nem húzatott fel stadiont egyet sem! Tornacsarnokok épültek százszámra, kistelepüléseken, ami, ugye más kategória, mint egy stadion. Dolomittól, tőzegtől, meg szőlőtől volt hangos a kocsma, s bizony a yuppiknak el kellett kullogniuk.

Ami helyettük jött, az a totális tehetetlenség kormánya volt, s hiába jött a bevallottan ügynök után az igazmondó, az akkor már kész klisék alapján pártfüggetlenül lopáshoz edződött, minimum kétpólusú gazdasági holdudvar ellehetetlenítette őt is. Csak egy jókora válság, nomeg háromszáz forintos vizitdíj kellett, hogy oda jussunk, ahol most vagyunk.

Az elmebaj kitört, a gyeplőt a kocsiból kidobták. Számolva-számolatlanul, most már milliárdos tételekben virágzott fel a korrupció, a büntetésüket soha el nem nyerő csalások. Törvényesen magánzsebbe terelt közpénzből épül stadionerdő a beteg kedvére, elveszik a földed, az üzleted, de munkavállalási jogod-lehetőséged is egyetlen ötlettel, tollvonással.

A verseny-alapú kapitalizmusból csak a "ki lop többet" versenye maradt meg!

A minap derült ki: Három brókercég, az ügyeskedő, focibuzul, TAO-adakozó rablóbanda úgy háromszázezer ember megtakarítását lopta-csalta el, visszafizetni nem tudja.

Akárhogyan is számolom, ez a szám, vélhetően és statisztika szerint, majd másfél millió embert érint! A lakosság tizenöt százalékának egyik pillanatról a másikra eltűnik húsz-negyven éves családi megtakarítása! Tragédia? Az, bizony!

Hallom a háttérben a híreket.

Az idióta büszkén jelenti be, hogy 2o17-ben vizes világbajnokságot rendezünk Budapesten. Nem veszi észre, az agyament, hogy miatta és szervilis sáskahada miatt már most is úszunk, mi több világbajnokok vagyunk a szarban???

Magyarország csendes.

Látszólag az alapkérdés, az ügynök-é, vagy g'eci dilemma is csak figyelemelterelés.

 

Balog Gábor

-csataloo-

2o15.o3.11.