Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM

ennyi-volt.jpg

FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM

 

A Feltétel Nélküli Alapjövedelem káros, ember-pusztító ötlet.

Azok elkésett felismerésének sánta teóriája, akik nagysokára felismerték, hogy a létező, termelődő profitok visszaosztási rendszere súlyos anomáliákat hordoz, azoké, akik nem felemelni, csak alamizsnát osztani akarnak!

 

Robotizálódó társadalmakban alapvető cél nem az alamizsnaosztás, hanem az, hogy a termelőfolyamatokból kieső ember új, társadalmilag hasznos munkával, tevékenységgel jusson több, mint kenyér-szalonnához.

 

Elöregedően robotizálódó társadalmakban az újratermelt (mert ez ugye cél, az önfenntartás) termelőeszköz, az ember meg kell kapja azt a helyet, ami emberré válásában segítette, a munkát, ami kreativitását fejlesztette és rászoktatta azokra a kölcsönhatások során kialakult társadalmi normákra, amik köteleségtudatot, felelősségtudatot és saját szerepvállalásának hasznos mivoltát generálták szemléletében, alakították személyiségét.

 

A szociális munka össz-társadalmi szinten történő megszervezése, az elidősödő, családtól elszakadó éltes korúak, az elesettek, társadalom perifériájára kerültek mellé rendelt képzett szociális, egészségügyi munkások, a hátrányos környezetekben élők közöttre szervezett közbenső oktatók, korosztályok képzésének elősegítésére létrehozott segítők hálózata megszervezhető, létrehozható, bérezhető.

Tevékenységük új szintre emelheti betagozódásuk egy munka alapú társadalomba. Képzésük is munkahely teremtő folyamat, amiben, ha a képzés nem szűk látókörű, akár széles spektrumát kaphatják ízelítőnek esetleges más irányú törekvéseikhez. Végzettségük és munkába állásuk az adóalanyi pozíciószerzés mellett emberibb világ megteremtésének lehetősége. Munkával, nem pedig alamizsnával, a pénz és lehetőségek korlátjai között a felnövők nyolcvan százalékát haszontalannak minősítő kiválasztódás igazságtalanságával. Esély.

 

Feltétel nélküli jövedelem biztosítása maszlag, mindegy milyen színű, eredetű demagógia propagálja. Ebben a nézetben egyformán hamis és álságos a nemzetiszocialista (értsd hitleri náci), a szocialista meg a zöld, a Jób-os, velejéig hazug ál-keresztény, a haszontalan, nemzetidegen ál-közmunkás déligyümölcs,de akár a szivárvány színű is!

A szlogen, a feltétel nélküli alapjövedelem szlogenje csak szavazatszerzésre jó. De minden erre a szlogenre adott szavazat csak koporsószög egy megújításra váró világ és társadalmak túlélésesélyét lenullázó, szűk látókörű haszonlesők által kikészített gyalult deszkákhoz!

Deszka parlamenti székhez, esetleg pulpitushoz pár vén farok, vagy fiatalabb, de élni mások nyomorán élni kívánók számára. Pillanatnyi szembevaku. Parasztvakítás, ha tetszik.

 

Uff!

 

Balog Gábor

-csataloo-

2017.04.05.