Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EURÓPA-BAJNOKOK LETTÜNK

10592879_10203572271085829_6637406179768738011_n.jpg

EURÓPA- BAJNOKOK LETTÜNK!

Tele a hír- rovat Dajcstompikával, ahogy megint lenyúlta a neki, pénzügyi stiklijei ellenére is védettséget adó alelnöki posztot, a maga fölé választatott volt csókos államtitkárral.

Felelevenednek történetek beléptető kapukra elköltött, meg soha meg nem talált se kapu, se ötmilliárd forinttal, paraolimpikonokat másodrendű sportolónak minősítő Tompika-nyilatkozatokkal.

A politika nagyban és kiemelt vehemenciával – lásd közelgő Pride – a nemi identitás magánszférájának szentsége mellett csámcsog pro, meg kontra. Elterel, bármely oldal állásfoglalását is vesszük alapul, mint mindig.

Ebben a korban, közegben lett első a wroclaw-i (lásd Boroszló néven a Monarchia magyar nyelvű térképein) főtéren megrendezett sokadik hajléktalan Európa-bajnokságon a magyar válogatott, az Oltalom Egyesülete!

Nem tudom, milyen szakági engedéllyel nevezhetem a magyar csapatot válogatottnak, mert nincs információm arról, ebbéli minőségükben kaptak-e valaha is szakági megerősítést. Magyarként nevezem őket annak, válogatottnak, amiről tudom, hogy a legnehezebb körülmények és pénzhiány mellett is kemény felkészüléssel értek el az elmúlt tíz évben nemzetközi sikereket, s amiről, bár internetes elő közvetítésben is beszámolt a világ, a hivatalos labdarúgás kitömött zsebű felkentjei szeretetteljesen hallgattak.

A nemzetközi tornákon való rendszeres részvétel, az ott mindig tisztes, sőt elvárhatónál előkelőbb szereplés tény. Szervezők munkája dicsérendő!

Kár lenne elhallgatni, hogy a kiemelkedő sportsiker közvetlen megteremtői, a játékosok, szakvezetők, szervezők mögött, és a részvétel lehetőségét megteremtő pénzügyi háttér mögött Magyarországon egy olyan egyház és egyszerű, kisember-támogatói is állnak, akiknek egyházi státusát a hatalom önkényesen megvonta. Egy olyan Egyház, ami karitatív tevékenységével, nem csak deklarált, de hitéleti gyakorlattal, tettekkel vallott hite szerint segíti sokezer gyermek étkezését, oktatását, biztosítja legjobb szándékai szerint a hajléktalan létből a kicsit előbbre, kicsit feljebb, vissza a nem-hajléktalan társadalomba jutást, szűkös, a kormányzat által messze nem támogatott lehetőségei kereteiben. Mindig racionálisan, emberközpontúan.

Az Európa bajnoki cím elérése Wroclaw főterén nem szimpla győzelem! Hosszú idők munkáján korona! Fricska is, de nem is akármekkora a magyar labdarúgást személyes passzióként támogató, annak felvirágoztatása érdekében milliárdokat erre is tolvajló, emberek millióinak életét stadionokkal, gázügyletekkel, Quaestor-ügyekkel, tarkifmutyikkal, földlopásokkal, közbeszerzési anomáliákkal, sógorka fénybiznic- patrionálással megkeserítő országos gazembernek, a miniszterelnöknek is!

Az ő gazember-bizniszébe ömlik a tudatosan kizsarolt, áramoltatott pénz, a hajléktalanok egyesületét pedig csak húszezer-közeli hívő és pár tíz pénzzel megáldottabb támogató, meg a fenntartóban meglévő közösségépítő szándék és tett tartja el.

 

Örülök a sikernek! Örülök annak, hogy kemény munkának bejött az eredménye!

 

Mégis, legrosszabb vízióim egyike, amikor a hivatalos, orbán-főszponzorú Puschkash-Fellchut magyar válogatott nyer Európa Bajnokságot pár éven belül kilenc és félmillió hazában-hajléktalant, kisemmizettet képviselve. Erre pedig – no nem a cím megszerzésére, de a válogatott ilyetén európai minősítésére – ma komoly az esély!

 

Balog Gábor

-csataloo-

2o15.o7.o8.