Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EREDETELEMZÉS

004--20-.jpg

EREDETELEMZÉS

 

Hajnali fél négytől vagyok a neten, és keresem az állításom egzakt bizonyítását a Tavaszi szélről. Kárpátaljai, zsidó népdal. Találtam egy csomó mendemondát, nehezen, vagy sehol sem igazolható állításokat és nem tehetek róla, az érzés akkor is megmarad. A magam részéről tudásnak könyvelem el, te ne tedd azt, legyél vele óvatosabb. A magyar zenében elképesztően sok a feltáratlan hátterű nóta.

 

Nem tudom, ismered-e az evidenciát, a tényt, hogy Heltai Jenő Herzl Tivadar unokatestvére volt? Minden magyar, néma levente zsidó volt. Nem tudom, tudod-e, hogy a Hatikva is magyar szálakkal is átkötött.

Nem hiszem, hogy tudod, nagyfiam körülmetélt.

Na, ennyit erről.

Magamnak csak annyit, keresd az eredetet, lovacska!

 

Ezernyi szállal átszőtt, felfeslett szőttes az élet. Tele semmibe lógó szállal, amit, ha megfogsz és újra kötöd, a fonalak visszavisznek az eredethez. Lesz belőled szegedi csanád, meghökkentően magyar keresztnévvel, Auschwitzot megjárt, túlélt felmenőkkel, vagy egyéb, tán okosabb, toleranciából jobban vizsgázott, ritkábban eltévelyedő. Lesz belőled korifeus fia, aki provokatívan vallja az eredetet, de minden cselekedete a tanítás ellen beszél. Leszel falikép polgárszobában, lyuk, megtépett, ötvenhatos zászlón, vagy húsz évvel később, rongyszőnyeg hatalmasok, de akár saját talpad alatt.

 

Virágot hurkolsz a sok, kilógó, elvarratlan szálból, és csokorba kötöd. Annyi az egyszem-kedves, akinek adhatod!

Ujjaidban az útkeresés magánya, a kevés van vissza. Ne hibázz!

Élet zajlik körötted, tobzódik a tolvaj. A butaságodat megüli hatalom, senkinek, istenek tagadójának, istenhívőknek sem barátja.

Hova tartozol?

Maradsz a Menóra ága, a kizárt de újra befogadott „samas”, a takarító? Nem érzed majd alantasnak a munkát? Hiszel még a fényben?

Fonogatom, kötögetem az elvarratlan, kilógó szálakat....

Amíg tehetem, teszem.

 

Balog Gábor

-csataloo-

2o15.o6.14.