Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELADNAK ÉPPEN....

001--13-.jpg

ELADNAK ÉPPEN….

 

Hitelességről elmélkedett a műsorvezető…

Hitelességről az, akinek minden második mondatában nyíltan, vagy burkoltan, tetszésindex-vezérelten ott ült a vulgaritás, a műveletlenség, a tudáshiány összes ismérve.

Politikáról beszélt.

Politikusokról beszélt.

Minden zsigeri visszatetszésem ellenére elgondolkodtatott.

 

Itt tartunk.

A kormányoldal bármely megszólalásakor blazírt a hitelességet feltételezni. A főnökük, az igen magasnövésű törpe megmondta: Ne azt figyeljék, amit mondok! Megjegyeztük. A többire, a hopp-ugrós szőkékre, nyálgép államtitkárokra-miniszterekre meg kár odafigyelni. A hitelesség velük kapcsolatban megszűnt, mint felvett, maguk által maguknak megszavazott törvény alapján kedvezménnyel visszafizetett devizahitelük.

 

Az ellenzéknél érdekesebb a helyzet.

Jobbikról nem beszélek, mert az csendestárs a hatalomban ma is. A hitelessége is pont ilyen. Csendestársi.

 

A többiek?

No, itt a gondom!

Hiteles-e az az az MSZP, aminek megalakulásakor öten virítottak egy színpadon: Szűrös, Pozsgay (ma két ultrajobb), Nyers és Horn (ma két már elment, halott) és Németh Miklós, aki idő előtti kivonulásával vált hiteltelenné – ma is inaktív.

Hiteles-e az a párt, ami saját kövületei csiszolására fordította a legtöbb időt, ami képes volt potenciális győztes Kovács helyett, hatalmi szóval, győztes D-2o9-et jelölni?

Hiteles-e az a párt, aki szembefordult és kilépésre kényszerítette megújulást akaró, következetes, elvek mellet politizáló kisebbségét és trükkösen azt is megakadályozta, hogy a kiváltaknak szava is legyen a Parlamentben?

Képes-e hitelesnek látszani a párt, ha szószólója két, némi trágársággal fűszerezett pohár ital között Szanyi, a párt, ahonnan a fiatal, tiszta befutó Újhelyi Brüsszelbe vágyik, a párt, aminek mindössze két nem listán bejutó képviselője közül az egyik elsőként csatlakozik a hajléktalanokat kitiltó rendelet mellé? Képes-e hitelesnek látszani-lenni a párt, ahol egy Botka meglapul, beáll támogatni simaarcokat, ahol a harangozók elhallgatnak, s elhallgat velük a harang is?

Van-e hitele Mesterházynak?

Nincs. Az inerciából szavazóknál is elfogyóban.

Mi van a többivel?

Bajnai? Már rég nem libás! Béna kacsa. Tegnap mosakodni próbált egy jókorát, de hamis volt a hang. Volt lehetőség, lehetett volna zászló, de valljuk be, alkalmasságot erre nem mutatott. Meglovagolta az össznépi fél-füves hangulatot, de nem hullámlovas. Mint mondtam, kacsa. Esetleg kakukktojás.

 

Gyurcsány hiteles. Kivétel a magukat exponáltak között.

Az egyetlen, aki megkövetelte volna az igazmondást, s ebbe belebukott. Pedig élni, túlélni, egyről a kettőre jutni, törpe hatalmakat leváltani csak igazmondással lehet.

Fodor marginális, de érték!

Bokros messze nem marginális, de nem megépített.

 

Mögöttük mi vagyunk, mi kisemberek, hol itt, hol ott megvezetve, s elég egy kis hiba, fejünkbe Árok Kornél baltáját csapják - nem gumiból.

 

Kell a közös lista!

Kell a külső miniszterelnök-jelölt!

 

Legyen lelkész, mint Iványi Gábor, legyen profi, mint Kuncze Gábor, legyen Surányi, ha kell! Pártsemleges! Legyen Gönczárpi reinkarnációja úgy, hogy az élő Göncz Árpád (Éljen soká!) mondja először: Jót választottatok, Emberek!

 

Lehet, az észérv kevés. Elbukok kezdeményezésemmel itt is. Lenyelem.

Nem első, s tán nem utolsó eset magántörténelmemben, hogy a farok (utalás itt a bevezetésben említett riporter-műsorvezetőre is) rossz oldalára kényszerít a mások butasága.

Akkor majd újabb négy-nyolc évet szívok.

Veletek, sorsosaim!

 

Balog Gábor

-csataloo-

2o14.o1.o9.