Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÖPPNYI MEDITÁCIÓ BULGAKOV UTÁN

 

 

2012.04.25.-031.jpg

 

CSÖPPNYI BULGAKOV MEDITÁCIÓ


Mindig elképedek, ha álom és valóság összefüggéseit boncolgatom.Több, mint rácsodálkozás.

Könnyű álom, mély álom, felszínes álom, megvalósult álom, beteljesedett álom, kiteljesedett álom, összetört álom, ismétlődő álom, erotikus álom, megfejtésre váró és megfejthetetlen álom, elérhetetlen álom, álomban álom, hazug álom, nagy álom, élő álom, rémálom.

Valahol elindult a villamos, a Bulgakov-féle. Annuska már kiöntötte az olajat.

Jó dolog az olaj, ha jó helyre öntik.

A sülő húst pirítja, szép pirosra. A száraz bőrt síkosítja. Csökkenti égések fájdalmait, véd a szepszistől. Készül az örök olajfa terméséből. Lesz szűz, vagy másod-harmadpréselés, kommersz, vagy márkás. Istenek szülőhelyétől távolabb, amerre Annuska élt, helyettesítette repce, napraforgó. Az életet, valóságot és álmot pénzükért jobban ismerőknek készül szőlőmagból, kukoricából, balsafa kérgéből, rózsasziromból. Sínekre önthető mind, villamos elé.

Van a valóság.

Csak az a valóság van, létezik, amit fel sosem fogunk. Nincs más valóság. Tőlünk függetlenül van, pedig része vagyunk, benne élünk. Megismerhetetlen. Megismerhető.

Csak az a valóság van, ami nem létezik.

Példaképp? Mindjárt ott a felszínes valóság, a be- és kiteljesedett valóság, a megfejthetetlen valóság, a szomorú valóság, a fogható valóság, az elérhető valóság, a változó valóság, az álomban valóság, meg a többi.

A sín a valóság.

Az ember olvasztotta ércből kinyert, ötvözött, formába öntött, hengerelt, kovácsolt vas a menetrendszerűen érkező, bordó-pirosra festett, nagytestű jármű alatt. A tehetetlenség a valóság. Fizika. Törvény. Az olaj a valóság. Ember készítette termék abból, amit a természet magától, olaj formában csak évmilliók alatt, fűtőanyagként, Bambi és mesterséges kaviárkészítésre ad. A park a valóság, a sínek, az elhízott testű, munkába fáradt Annuska.

Álom-valóság kérdéseink megfejtése szatyrában lapul, üvegben.

Tudjuk, elejti.

Utaknak, síneknek vége nincs.


Balog Gábor

-csataloo-

2o14.o9.23.