Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOGRÁCSOZUNK? BOGRÁCSOZUNK!

 

img_7570.jpg

BOGRÁCSOZUNK? BOGRÁCSOZUNK!

 

Központi rendelet adott alkalmat vitára, élcelődésre. A rendelet ami a tűztől akarta/akarja óvni javainkat, gátat szabna a felelőtlenségnek, és büntetéseket is kilátásba helyez, látszólagos, de a mai hatalmat mindenképp jellemző slendriánsága miatt, sokakat megszólaltatott.

Tollat ragadtak, klaviatúrához ültek a grillezésükbe, bográcsozásukban, de vélhetően az avar- és fanyesedék égetésükben is magukat sértettnek érzők, és jött a tollból, a klaviatúrából szépen a hideg-meleg!

DE! A most kijött polgármesteri-hivatali tájékoztatás lehetősége eleve benne volt az új központi szabályzásban, csak nehezen volt az egyszerű polgárnak megtalálható. Ott, ugyanis jelezték, hogy a szabályzást a helyi önkormányzatok saját hatáskörben, nekik megfelelő, és a rendelet alapcéljaival nem ellentétes módon, önmaguk oldhatják meg.

 

Azt pedig, hogy Monostor polgármester és csapata nem a helyi lakosság ellen, hanem értük politizál, eddig is tudtam, hittem, hiszem. Magam részéről örülnék, ha baloldali lenne az polgármesterestül az egész csapat, de nem tartom sem hibának, sem bűnnek, hogy egyáltalán nem azok. Lényeg, hogy nem a lózungok után és mögött vonulnak, hanem arra figyelnek oda, mi javít a helyiek életminőségén, gát, bölcsőde, óvoda, iskola, stb. Ugyanitt nem árt, ha megjelenik az is, szerintem hol, miben hibáznak!

 

Zsoltinak két éve mutattam, hogy eszi meg a partot a strandnál a Duna a limánynál. Tudtam, ahogy ő is tudta, az akut probléma orvoslása, a gátemelés közpénzől sokkal fontosabb, mint egy polgár és turistavonzó, majd százéves strand-partszakasz védelme.

Ahhoz, hogy a gátemelés meglegyen, kellett a gátszakadás, kellett, hogy megússzon Horány. A késedelemben bűnös az árvízi hajós, a közpénzt stadionokra herdáló kormány, vasárnapos zárvatartásos, nevükben istenes szatellit-senkieikkel, a Vízmű dettó, de a nagy beégés-beúszás után kimenekülni már csak a mai megoldással lehetett!

Tegnap is megmutathattam volna az árvízvédelmiseknek a strandot, - kész katasztrófaveszély - de ojvé, ők tegnap nem azt a szakaszt vizsgálták. Az elkészült védmű bejárását tartották öt terepjáróval, plusz sleppel.

Csak hallgattak – bár elgondolkodtak a lehetséges válaszon – amikor megkérdeztem, áramlástechnikailag helyes-e lejáró rámpát folyásiránnyal szemben építeni???

A víz nagy úr, folyásának törvényei egzakt törvények. Az akadály mögött a víz örvénylik, ergó bontani kezd. Kérdezték volna a sokszor kirúgott hajóst ( „ a hajó nem jár, nincsen lába!”) ingyér elmondta volna a szakembereknek. Nem kérdezték. Építettek – feltétlen jószándékkal, hisz kell a lehetőség az ártér rendben tartásához a lehajtó munkagépeknek is.

Na egészen idáig kanyarodtam a tűzgyújtástól feleim!

Lassan, de biztosan el fogunk jutni odáig is, ahol megértik, akiket illet, hogy Monostor éltető része az a Horány, ami ma már lepusztult, és elnéptelenedő. Az a Horány, amit nem állandó, ma pár száz bennlakó család tett a falu fejőstehenévé, de a kiépített – bár vitathatatlanul avitt – infrastruktúra, a A Meteor-telep, zene és tánc nyaranta Nyakas Lacival, a központi helyen lévő bolt, a homokos strand, a nem csak pár „alkasnak” italt mérő vegetációs kocsma-halsütő ( micsoda lángosok, micsoda palacsinták, egytálételek ugyanott!), és messze nem a döglött jégkrémet csak mutatóba tartó nyolcvendéges mővenpikk.

A régi Horány kiöregszik, kihal. Iván már kivágta a gyümölcsfái felét és szavazott a fidessre, mert a gyerekei érdeke, a pénz azt kívánta. Füvet se nyír már, a dereka nem bírja, gyerek meg ilyesmiben be nem segít, ki sem dugja az orrát arrafele. Jóska jülelkei, szülei is elmentek tavaly. Gyerekei külfüldre mentek agyő Horány. Aranka telkét gondozza Jani, de Aranka már nem tud kijárni. Még a miépes Karcsi is megpattant. Borjúnyi ebek járják hajnali sétájukat az utcákon, se gazdi, se póráz alapon. És, persze építkezik a városból kiszorult, önmagát álmokkal csaló, új közmunkás-jelölt.

 

A strandot meg elviszi majd utastul a következő nagy víz. Vagy sorban a második. Sakk-matt.

Jól van ez így, Barátaim?

 

Balog Gábor

-csataloo-

2ol5.o3.21.