Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AUTONÓMIA

 

2012.04.22.-012.jpg

AUTONÓMIA

 

Volt székely autonómia!

A kommunista Gheorghiu Des rendszerében, lenini eszmék látszat megvalósításaként, de élhetőn. Kisöpörték a padlást és figyeltek, adatokat gyűjtöttek. A többség féltette a történelem, a nagypolitika játékszereként kapott külső határokat. Az akkor kétmillió háromszázezres magyarajkú, a székely meg a magyar, a határszéleken, fél-örömben, fél rettegésben élte meg a többség ajándékát.

 

Mondom, lesöpörték a padlást.

 

Új vezető jött, nem kétharmados. Abban az időben pikula volt a kétharmad. Kilencvenszázalékos vezető nőtte ki magát Vezérré, despotává, mindenhatóvá. Először ő, aztán az asszonya is, s elég volt kinyilatkoztatásnak - törvénynek: a létező többség valós akarata, hesspicsába autonómia, tanuljatok meg románul, elvégre itt éltek, itt kaptok munkát, sőt, nyugdíjat is, ha megélitek!

 

A két világháborúban vesztes, a történelmi határaival etnikumait vesztett anyaország, a lenini eszméket rangsorolva kussolt, tűrt minden politikai szinteken. Idők változásával védte a határt átlépőt, próbálkozott fél-kiegyezésekkel, de minek.

Amíg a placcon a kommunista (nagy kérdés megfejteni: Kádár kommunista volt – kommunista volt-e Ceaucescu?) vezetők egyezkedtek, a birtokon belüli kitelepített, betelepített, beolvasztott, ahol sikerült.

 

A nagy Vezért, a Kárpátok Géniuszát elzavarta a román anyaközeg. Kulturáltan. Nem az árokpartba lőtték ribancostul, de tárgyalás után tartottak kivégzést.

Na, innen osztán ihaj!

Ami demagógia összegyűlt, azt a friss magyar jobboldal (lefordítom: Antall kormány) mind bevetette! Lovat, pénzt adott a román rendszerváltás legnagyobb tévedése, a balek, asszonyverő pinabubus, magát korifeusnak választtató, magát nemzetmentőnek feltüntető senkiházi alá.

Mi folyik ma?

Semmi más, mint egy etikában, erkölcsiségben, emberségben bukott fidess, negyed- vagy félfasiszta magyar, parlamentáris forradalom törvényszerű, marxi-lenini elveken történő választási forradalomexportja. Az otthon elbuktál, siess, vidd a káoszt a szomszédba képlet. Nem számít realitás, nem számít ember, aki élne békében más nyelvű társával, szomszédjával. Menni kell, menetelni kell, nyomulni kell!

 

Hiszem, hogy az átlag-román is egységben, tömbben szavazna egy autonómiára. Mit féltené többségi létét, egy tíz százalékot alig elérő kisebbséggel szemben? A kiegyezés gátja nem ott, nem a határon túl van!

A kiegyezés gátjai a vesztesek. A határaitól ész és értelem, igazságosság nélkül megfosztott anyaország új, demagóg generációjának legrosszabbjai, akik az anyaországot teszik tönkre, s kudarcaik leplezésére ál-forradalmakat fizetnek közzsebből. Lelkes támogatásuk ott, Romániában, a pénzcsatornák haszonélvezöi, a dadogós, asszonyverő, de maguk hót-keresztény színekben feltüntető hordóra kapaszkodottak. A bábok.

 

Legyen már béke egyszer!

Pusztuljanak a nacionalizmusra játszók egy népcsoport jövőjének alakításából! Hagyják az együttélés problémáinak megoldását azokra, akiket illet. A szomszédokra megannyi erdélyi kis faluban, magyarlakta városokban, Romániában!

 
Megoldják!

 

A forradalom, a harc, a háború, előbb-utóbb megeszi gyermekeit.

Szeretném látni már, mielőbb a mondás igazságát.

Itthon.

Magyarországon, a Magyar Köztársaság állampolgáraként.

 

Balog Gábor

-csataloo-

2013.10.27.