Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ANZIX

 

250px-hithorth.jpg 

 

ANZIX

 

A kövér agitpropos elment Romániába, hogy megmondja az ottrekedt másfél-kétmilliónyi magyarnak, mi a jó nekik. Elkísérte az onnan elszármazott, aki ma több mint húsz éve innen, itthonról, hol párt-, hol kormányfizetésből tudja az ottani frankót.

Jól beszóltak mindenkinek, aki nem dicsérte eszük, világnézetük, idoljaik.

Még a szerencsétlen helyi irodalmi nagyságnak, a székely apostolnak, Nyírő Józsefnek is csak ártottak.

Nyírő, Magyarországon a Rákosi korszakban, de a Kádár korszakban is a tiltottak listán szerepelt. A Trianon utáni Erdélyről keservvel, szépen megírt könyveit könyvtárban nem találta az akkor felnövő ifjúság, a megmaradtakat kincsként őrizték polgárporták könyvespolcai, s csak elvétve került szem elé egy-egy halinaborításos kiadvány az ócskapiacok könyvárusainál. Életrajzát nem tanították, fasiszta-nyilas szimpátiájára, fény nem derült.

Reflektorfénybe tették a holtat, a fény pedig könyörtelenül megvilágította foltjait, az ember bocsánatkérése nélkül meg sosem bocsátható bűneit.

Nyírő, életében sosem kért bocsánatot a nyilas eszmék hirdetéséért. Holtában sem tenné, gondolom. Így neki sem bocsáthat meg, nem adhat feloldozást jóérzésű székely, vagy magyar. Újratemetése körüli cirkusza csak egyre volt jó: helyére tenni értékét, emberi értékét azokban, akiknek ezt a szocialista internacionalizmus korszakának hallgatásai meg nem adták.

 

Itthon gőzerővel pumpálják lejárt idők áporodott levegőjét az új luftballonba. Készül a mosolygós Horthy-lufi, a zászlómegáldó és zászlóbontó Horthy-lufi, a visszafoglaló Horthy-lufi, a magyarok atyja, édesapánk Horthy-lufi, meg a többi egyszer majd úgyis kidurranó, ócska bazári gagyi. Szobor fából – jól nyakonötve (ürge Horthy)- szobor kőből, bronzból, egy háborús bűnös, népveszejtőnek.

Várom, mikor rendeli meg a kormány Kerényi lebonyolításban az újabb festménysorozatot:

 

-        Horthy saját kezével tapasztja a léket a süllyedő Kárpátián

-       Horthy fehér lovon kondoleál a Siófokon akasztottak hozzátartozóinak

-        Horthy posztumusz Corvin-láncra terjeszti fel Sallait és Fürstöt

-        Horthy valódira cseréli a hamis ezerfrankosokat

-        Horthy háromszor visszautasítja a koronát

-         Horthy visszaszerzi magyar területeinket a Donnál

-         Horthy barátságosan elbeszélget Újvidék lakosságával

-        Horthy élelmiszercsomagot csempész be az Auschwitzba induló marhavagonba

-         Horthy eredményesen kiugrik

-         Horthy árvalányhajat ültet Estorilban

 

Ahogy az agyamentek elszántságát ismerem, a Nemzeti Galériában már keresik a helyet a képeknek, valahol, kicsit kevésbé exponált helyen, mint az, ahol a kecskés Orbán képe virít.

 

 

Balog Gábor

-csataloo-

2012.06.12.