Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A POLITIKA JÁTÉKSZEREI

 

anwhite.gif

 

A POLITIKA JÁTÉKSZEREI

 

Nem tudom, mi az igazság.

Nem vagyok letéteményese.

Nem tudom, hogy élik meg, hogyan tolerálják, altatják, vagy kezelik a tökéletesen azonos, vagy hasonló kérdést más népeknél.

Csak az tudom, hogy a magyar lélek fertőzött, beteg.

 

Sokan letagadnák, de kár hazudni.

Belénk kódolt a betegség a kivételekkel megspékelt cigány-utálat, és belénk kódolt az antiszemitizmus gyöngébb-erősebb vírustörzse is.  Él bennünk lappangón, de időnként újra támadón a román, a tót, a szerbutálat, a másság zsigeri elutasítása.

 

A cigány-kérdés talán a leginkább érthető. Más, transzparensen különálló, a beolvadást megnehezítő külső, alaki jegyek, más kultúra. Zárt és etnikai hovatartozását századok óta sikerrel (?) őrző közösség. Megjelenésük óta a mélyszegénység határain, mindig és mindenütt megbélyegezve, űzve, hajtva, megalázva.

 

Nép, a törökkel idekerült, emberek sokasága, akikért mi semmit nem tettünk soha. Hozzátehetjük, igaz, hogy ők sem sokat tettek a beilleszkedésért és a népességnövekedéssel a beilleszkedési készség, akár csak életvitel szinten is csökkenő tendenciát mutat.

A beilleszkedést, vagy annak valami lágyabb, kompromisszumos formáját is viselkedésével elutasító közösség ellen a többség mindenkori reakciója az elutasítás, a kirekesztés erősödése szóban, írásban, később tettekben. A fajelméletek. Az megjelölés és megszámoltatás, majd idővel, belső bajok kendőzésével a bevagonírozás, a gázkamra.

 

A nálunk megélt szocializmus korszaka jelmondatként vett át, igaz, nem magyar jelmondatot. Legfőbb érték az ember! A lózung mögött, túl az agymosáson, lehet, hogy élt egy eszme, ki tudja? A valóság mást mutatott.

Volt cigány felemelkedés, kikényszerített, parancsra bányákba vezérelt, csöndben Pestről, meg innen-onnan Komlóra kitelepített, Ózdra, Miskolcra, a Vasműbe beterelt, rendesen. Volt buszoztatott, munkásszálláson élő, családját havonta egyszer látható pária. Asszimilációs politika, munka, pénz, kenyér, felemelkedésre, tudásra utat nyitó ingyenes és kötelező iskola. Látszólag minden.

Csak a többségi társadalom, a csendesen rendszerellenes többség befogadási hajlandósága hiányzott.

 

Hiába épített Orsós Vendel fürdőszobás lakást elsőként a zsákfalu lakói között, csak megbélyegzett, csak cigány maradt.

Tegyük már szívünkre kezünk, oszt valljuk be, csak egyszer – nem kell hallgatóság, tegyük titokban, csak magunknak -. ki örülne, ha arra ébred, hogy szomszédja, ezentúl, egy tizenegy gyerekes deviáns, máshonnan elzavar cigánycsalád? Én örülnék? –teszem a kérdést magamnak is.

Kész a válaszom. Nem.

Látjátok, Még semmit sem tettem, csak gondolat vár választ, s már elítélek. Kirekesztek. Rasszista vagyok.

 

Kivont papírhúszast sem ér összes írásom az összefogásról, az ember, ölelj embert magadhoz is csak maszlag, mert a válaszom nem.

Sokan vagyunk ma így, csak bevallani nehéz.

 

A mai magyar politika, túlélés-eszközül választotta magának a cigánygyűlöltet. A hónaljpárt kezdte, a Hende Csabától (honvédelmi miniszter), Orbántól (kétes identitású, politikai ingyenélő) kiszakadttal, a sávos Vonával.

Nyerő a kérdésfelvetésük, mert zsigeri, beégett elutasításokra épül.

 

Cigánybűnözés, cigányok lincseltek, cigányok uzsoráznak, cigányok teszik élhetetlenné a falu életét tények, cigány veri a kést a kézilabdásba, ne tessék mellébeszélni, mind igaz.

Mellette könnyen elhallgatható a tény, hogy nem cigány, fehérgalléros lopja el Hazánk, semmiz ki többséget is, törvényileg próbálja elhitetni, Isten nevében, hogy nincs Isten, út, és megoldás, csak az ő gyilkos, hatalomvággyal fűtött ösztöne.

Persze, csomagoltan, a tanulatlanjának ajándék fügével, kiskapuval a szélsőség helyett a szélsőség-narancshoz.

 

Üvöltenék, mint a nádifarkas.

Rossz úton jársz Hazám!

A szavazatszerzésre kényszerített hallgat, kussban áll, mert felmérte, ő itt csak veszíthet. A sávosnarancs meg erőlteti.

Egyetlen nyerési esélye, ha a cigánykérdés mellett húz választóvonalat. Egyetlen esély, hogy elbizonytalanítson baloldalit, szavazásra, vagy otthon maradásra késztessen hasonszőrű, neki fütyülő tudatlant.

 

Tüntetés, a nyilvánvaló, az elgázosító, az ötös-hetes-kilences tagkönyvbirtokos mentalitása ellen. Az elvek, a tisztesség mellett politizáló ott van. A számító, a szavazatszerző számol, és nem megy el. Ha ott van, beszaladt a csapdába. ha nincs ott, nem demokrata. Az ötödik vonalat küldi pódiumra, ő otthon csücsül.

Orbán, Vona, a markába röhög.

 

Szép dolgok az eszmék, ha nem szörnyetegből, de emberből indulnak, és vallói elgondolkodnak néha saját esendőségükön.

 

Szeretnék ember lenni, ember maradni ebben a gazember-világban. A zsigereimet kicserélni valami jobbra, előítélet mentesebbre. Meggyőződéses baloldaliként.

 

Holnap a felvezetés második passzusáról írok.

 

Balog Gábor

-csataloo-

2013-01-19.