Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A KONYA KÓNYA

025--3-.jpg

A KONYA KÓNYA


A Szolidaritás anno jó irányba indult. Szervezettsége tekintélyt parancsolt, de vezetése bizonyította, hogy a politikai palettán nemigen tudnak nyeréseséllyel eligazodni.

Azt még felismerték, hogy nem az MSZP a partner, de a maradék, kettős alternatíva közül meggondolatlanul választották a súlytalan és szervezetlen Bajnai-Szigetvári-Juhász formációt, a hozzájuk csapódó Jávorékkal. Választásukban közrejátszhatott az a helyzeti előny, amit pont a szervezettségük jelentett, de biztos, hogy ezt is túlértékelték ők is, választott társaik is.

Másfél éves kampányidőszakban rendre gyártották az idétlen akciókat, pl. dobozgúla-dobálás labdával, fej-rugdosás stb., melyekkel saját imázsuk rombolták. Az új választott szövetségben fokozatosan háttérbe szorultak, csak talpasként vették számításba őket.

Nem tudom, mit gondol vezetőségük, mit gondol tagságuk, lehet-e a karót nyelt, mogorva arccal, Szigetvárival bármit is nyerni a politikában? Nem tudom, mit gondolnak arról, hogy a szövetség vezérarca - a habitusa miatt eleve alkalmatlan Bajnai elment. Jávor, a mosolygós, fiatal megmondós, szintén elment (Brüsszelbe). Ha elfogadjuk, hogy Szigetvári, csupán arc-alapon és nem mondandó szerint nem nyerő, akkor mi marad nekik? A fű-füstűn fölfüstölt, igen aktív, de sosem lesz Joschka Fischer millás? Vagy, a kiskarácsony, aki, ha nyilatkozik, mindig szólok az asszonynak, nézd, ez megint pislog, remeg a szeme, ez megint be van szarva?


Emlékszem az indulásra, zászlóbontásra. Arra az időre, amikor a társelnök nem csapta fejébe a kisbaltát véresen komoly politikai pozícióharcban. Akkor is látható volt, az intellektuális többlet Kónya oldalon van, de a meglévő kevés ahhoz, hogy a szerveződés a rétegnél többre nője ki magát.

Volt egy nagy előnyük! Az egyetlen valós, erős, újhullámos szakszervezeti mozgalom voltak! Átvették azt a szerepet, amit korábban a mozdonyvezetők töltöttek be a langy, gaskósodó szakszervezetek világában, mert ugye, ma sem gondolja senki, hogy bármely, ma, Magyarországon létező szakszervezet, az erő???? Maradtak volna a kaptafánál, ma azt mondanám, kevés!!! Lettek volna képesek továbblépni, megőrizni a szakszervezeti gyökereket és úgy JÓ szövetséget kötni, - ma példaként állnának sok százezer szervezetlen, vagy csak szakszervezeti tagdíjuk befizető munkavállaló, itt-ott elaprózódott, ágazati-maradék-munkás, paraszt, alkalmazott előtt.

Tegyük fel, így van, nem látom rosszul, és nézzük meg, van-e kiút a marginalizálódásból???

Szerintem van!

Új alapokra helyezni a szakszervezeti gyújtópont pozíciót, és szélesítve azt, bázist teremteni az újjászületéshez. Kell ehhez Kónya leváltása, távozása stb.???

Nem! Tilos!

Tilos akkor is, ha volt rossz döntése, nem egy!

A Szolidaritás archoz, jó archoz kötött.

Nyírd ki, és megszűnik létezése.

Erre pedáloz ma, aki székely!!!!


Balog Gábor

-csataloo-

2o14.o6.27.